ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ & ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ

tarahtiko

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΟΝ Η1Ν11 (ή αλλιώς γρίπη των χοίρων)


Μα είναι τυχαίο τώρα που αμέσως μετά την «όνου σκιά» γράφω για την «χοίρων γρίπη»; Πανιδολαγνεία να το πω; Σύμπτωση να το πω; Επικαιρότητα να το πω; Πάντως το θέμα γρίπη μόνο επίκαιρο δεν το λες. Κρατάει το ενδιαφέρον αλλά και την αγωνία μας υψηλά, χρόνια τώρα. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι η πρώτη φορά που περιγράφηκε η συμπτωματολογία της ήταν το 412πχ από τον ελληνα γιατρό(πατέρα της ιατρικής) Ιπποκράτη! Και τα συμπτώματα εξακολουθούν να είναι ακριβώς τα ίδια μέχρι σήμερα: πυρετός, βήχας ξηρός, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, ρίγη,αίσθημα κόπωσης, μυαλγία. Και ο τρόπος μετάδοσης ακριβώς ο ίδιος: με βήξιμο ή φτέρνισμα. Και η συνήθης θεραπεία παραμένει η ίδια: η γρίπη αποθεραπεύεται μόνη της! Όπως κάθε ίωση κάνει τον κύκλο της. Εκτός κι αν εκεί στο γύρισμα του κύκλου, «σκαλώσει» σε βασικές χρόνιες παθήσεις όπου εκεί πια νοσεί κανείς βαριά από την επιδείνωση της βαριάς πάθησής του.
Η γρίπη ταλαιπωρεί τον άνθρωπο από τότε που εμφανίστηκε  το ανθρώπινο είδος στη γη. Και θα συνεχίσει να τον ταλαιπωρεί, όσο κι αν έχει προοδεύσει η ιατρική επιστήμη, όσα εμβόλια κι αν ανακαλυφθούν, και όσοι κάτοικοι αυτού του πλανήτη κι αν υποστούν εμβολιασμό. Γιατί ο ιός της γρίπης αποδεικνύεται εξυπνότερος από τον άνθρωπο. Όλα αυτα τα χρόνια, από το 412πχ που πρωτοπεριγράφηκε η γρίπη από τον Ιπποκράτη μέχρι και σήμερα, εξακολουθεί επιτυχώς να μεταλάσσει τα μικροβιακά στελέχη του επιδημικού ιού της, και να μας αιφνιδιάζει κάθε φορά και περισσότερο με επιδημίες και πανδημίες που τα εκάστοτε σύγχρονα εμβόλια μοιάζουν ανίσχυρα να την αντιμετωπίσουν. Μόλις θα είναι έτοιμο το εμβόλιο για μαζικό προληπτικό εμβολιασμό κατά του Η1Ν1, εκείνος θα έχει μεταλλαχθεί σε κάτι καινούργιο, άγνωστο και ίσως περισσότερο επικίνδυνο.
Η χειρότερη μετάλλαξη του ιού της γρίπης ήταν το 1918, όπου κατέληξε σε πανδημία (η λεγόμενη ισπανική γρίπη ) και κόστισε τη ζωή σε 30 περίπου εκατομμύρια ανθρώπους!! Επλητε κυρίως τους νέους, 20-40 ετών, και μεσα σε 6 μήνες είχε μολυνθεί το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού !!! Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ακόμη και στη διαδικασία τερματισμού του Α παγκοσμίου πολέμου, γιατί οι στρατιώτες ήταν πολύ αδύναμοι να πολεμήσουν,  τα δε θύματα της πανδημίας πολύ περισσότερα από τα πεδία των μαχών. Μάλλον προήλθε από την Απω Ανατολή αλλά ονομάστηκε ισπανική γιατί οι πρώτες αναφορές έγιναν σε εφημερίδες της Ισπανίας, μιάς χώρας που δεν συμμετείχε στον Α παγκόσμιο πόλεμο. Εξαφανίστηκε δε τόσο ξαφνικά όσο εμφανίστηκε,  αρχές του 1919, αφού είχε αφήσει περίπου 30.000.000 νεκρούς! Μόλις πρόσφατα το αμερικανικό ινστιτούτο παθολογίας ανακάλυψε ότι ισπανική γρίπη προήλθε από κάποιο τύπο γρίπης των πτηνών που μεταλάχθηκε και πέρασε στα ανθρώπινα κύτταρα.
Οι πανδημίες γρίπης οδήγησαν στο θάνατο δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλες τις περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας.  Η φτώχεια, ο υποσιτισμός και οι κακές συνθήκες διαβίωσης εκατοντάδων εκατομμυρίων  ανθρώπων ευνοούν τις κάθε είδους επιδημίες. Κι από την άλλη τα προκλητικά κερδοσκοπικά παιχνίδια μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών που εμποδίζουν φτωχές χώρες να δημιουργήσουν φτηνά αντίγραφα των γνωστών αποτελεσματικών αντιικών φαρμάκων,  οδηγούν σε τραγικές πανδημίες.
Οι επιδημίες ξεκινούν σχεδόν πάντα από χώρες με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού, θλιβερές συνθήκες στέγασης κοντά σε κότες  και γουρούνια που είναι οι σημαντικότεροι φορείς και μεταδότες της γρίπης στον άνθρωπο. Χώρες όπως η Ινδία, η Αίγυπτος,το Μεξικό,η Κίνα… Ετσι άλλωστε ξεκίνησε και ο Η1Ν1. Από άθλιες συνθήκες διαβίωσης(που βέβαια δεν τις επέλεξαν) ανθρώπων δίπλα σε γουρούνια. Για την ακρίβεια, ανθρώπων που ζουν σαν γουρούνια και φυσικό και επόμενο νοσούν σαν γουρούνια… Φτάσαμε στο 2011 για να συνεχίσει να είναι το επίπεδο διαβίωσης κάποιων πληθυσμών ζωώδες. Όπως ζωώδης είναι και η απουσία κοινωνικής ευαισθησίας στα κερδοσκοπικα παιχνίδια των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών…
Το θέμα λοιπόν της γρίπης μόνο επίκαιρο δεν το λες. Ωστόσο επικαιροποιείται δραματικά όταν έχουμε νέα θανατηφόρα κρούσματα.  Όπως τώρα. Ήδη το τελευταίο διάστημα μετράμε 50 στη στη χώρα μας από τον Η1Ν1. Και φοβάμαι ότι θα αυξηθούν. Γιατί μεταδίδεται εύκολα όπως η εκάστοτε εποχική γρίπη.  Δε σημαίνει βέβαια ότι όποιος έρχεται σε επαφή με φορέα θα νοσήσει κι αυτός απαραίτητα.  Ούτε σημαίνει πως όποιος νοσήσει, θα νοσήσει βαριά με κρίσιμες συνέπειες για την υγεία του.
Θα το πω άλλη μια φορά: «όπως τρώμε ζούμε». Αν επιλέγουμε τη σωστή υγιεινή διατροφή και κοιμόμαστε τις απαραίτητες 7-8 ώρες, τότε χτίζουμε ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα που αντιστέκεται στον Η1Ν1 καλύτερα από οποιοδήποτε εμβόλιο, αντιστεκόμενοι ετσι όχι μόνο στον κάθε φορά μεταλασσόμενο ιό της γρίπης αλλά και στα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών!
Προσοχή θέλουν πάντα οι ευπαθείς ομάδες:  οι έγκυες, τα άτομα με χρόνιες ασθένειες (διαβήτη,άσθμα,καρδιακές παθήσεις, όσοι υπόκεινται σε χημιοθεραπεία) τα μικρά παιδιά (που δεν ανέπτυξαν ακόμη αντισώματα) και οι άνω των 65.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο Η1Ν1 μεταδίδεται από 1 ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι και 7 ημέρες μετά την έναρξη.  Και όπως κάθε ίωση αποθεραπεύεται μόνη της όταν κάνει τον κύκλο της.
Μην αρχίζετε τις αντιβιώσεις έτσι πρόχειρα και αβασάνιστα. Ακόμη κι αν σας το προτείνει ο γιατρός σας να είστε δύσπιστοι και να απαιτήσετε να σας εξηγήσει το γιατί! Στην ίωση καμία αντιβίωση δεν βοηθά εκτός κι αν έχουν προκληθεί παράλληλες μικροβιακές λοιμώξεις πχ αμυγδαλίτιδα, βρογχίτιδα, πνευμονίτιδα κλπ.
Υιοθετείστε μια σωστή διατροφή με πολλά μικρά γεύματα, πολλά φρούτα και λαχανικά, ανάλατους ξηρούς καρπούς, πολλά υγρά και φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκάλι,πολλά θαλασσινά και καρύδια που
είναι σημαντικές πηγές ψευδαργύρου και σεληνίου,  στοιχεία που χτίζουν γερό ανοσοποιητικό.  Επίσης περπατείστε και κάθε μέρα αν μπορείτε στον ήλιο για να ανεβάσετε τις ενδορφίνες σας και τα επίπεδα της βιταμίνης D, πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας, αποφύγετε τους χώρους με μεγάλο συνωστισμό, γελάστε πολύ -το γέλιο μάχεται τις ιώσεις- και κυρίως κοιμηθείτε καλά! Τουλάχιστον 7-8 ώρες κάθε βράδυ.  Μετά από τρία μόλις 24ώρα ανεπαρκούς ύπνου, το ανοσοποιητικό μας πέφτει κατά 30% και τότε είναι «επισκέψιμο» όχι μόνο από τη νόσο των χοίρων,  αλλά και των πτηνών και των τρελλών αγελάδων και των διοξινούχων ψαριών, και και και και……..
Και πάλι καταλήγω: ΌΠΩΣ ΤΡΩΜΕ ΖΟΥΜΕ.      www.omorfamistika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...