ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ & ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ

tarahtiko

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Αλήθειες και μύθοι για την πυρηνική ενέργεια

Εκρήξεις. Ραδιενέργεια. Εγκατάλειψη. Πάνω από 30 χρόνια μετά από το ατύχημα στο Three Mile Ιsland, η κρίση στην Ιαπωνία έχει...

Washington Post: Αλήθειες και μύθοι για την πυρηνική ενέργεια
φέρει ορισμένες από τις εφιαλτικότερες αναμνήσεις που περιβάλλουν την πυρηνική ενέργεια. Πλέον σε όλες τις χώρες έχει ξεκινήσει η επιχειρηματολογία υπέρ ή κατά της χρησιμοποίησης της πυρηνικής ενέργειας.

Αποτελεί το μοναδικό δρόμο για να απεξαρτηθεί ο κόσμος από τις άλλες ρυπογόνες μορφές ενέργειας ή αποτελεί πολύ μεγάλη απειλή για την ανθρωπότητα; Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι είναι αλήθεια και τι όχι.

Η ασφάλεια αποτελεί σίγουρα έναν σημαντικό παράγοντα. Αλλά για χρόνια, ο σημαντικότερος για τις κυβερνήσεις ήταν το κόστος.

Στις ΗΠΑ, η κατασκευή των πυρηνικών αντιδραστήρων είχε επιβραδυνθεί πριν το ατύχημα του 1979. Η καταστροφή σχεδόν σφράγισε την μοίρα τους. Ο τελευταίος αντιδραστήρας ξεκίνησε να παρέχει ενέργεια το 1996, αλλά η κατασκευή του ξεκίνησε το 1972. Σήμερα, η πυρηνική ενέργεια παραμένει πολύ ακριβότερη σε σχέση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο λόγο του κόστους κατασκευής των αντιδραστήρων που μπορεί να φτάσει τα 5δις δολάρια.

Φυσικά, το κόστος και η ασφάλεια δεν είναι άσχετοι παράγοντες μεταξύ τους. Οι ανησυχίες για την ασφάλεια τους οδηγεί και σε αυστηρότατους κανονισμούς ασφαλείαςαυξάνοντας την τιμή των αντιδραστήρων

Οι αντιδραστήρες δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ήταν ασφαλείς αν πραγματοποιούνταν περικοπές στην κατασκευή τους, αλλά αυτό μετά και από το ατύχημα στην Ιαπωνία είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν θα το μάθουμε.

Επίσης, είναι εύκολο να φοβόμαστε την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης σε κάποιον αντιδραστήρα, κυρίως μετά τις επιθέσεις της 11/9.

Υπάρχουν σίγουρα πιθανότητες να αποτελέσουν στόχο τρομοκρατών, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολος στόχος από άλλους και δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν όση ζημιά προκάλεσε η ίδια η φύση στον αντιδραστήρα, ώστε να προκληθεί διαρροή ραδιενεργού υλικού. Τέτοια περιστατικά είχαν σημειωθεί το 1977 από Βάσκους στην Ισπανία, αλλά χωρίς επιτυχία..

Είναι αλήθεια ότι στην Αμερική πιστεύεται ότι οι Δημοκρατικοί εναντιώνονται στην πυρηνική ενέργεια, με τους Ρεπουμπλικανούς να τάσσονται υπέρ.

Ωστόσο, σήμερα πλέον είναι διαφορετικές οι συνθήκες. Οι Δημοκρατικοί, μαζί με αυτούς και οικολόγοι έχουν ταχθεί υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, θεωρώντας την ως μια καθαρή εναλλακτική λύση. Το πυρηνικό πρόγραμμα των τελευταίων δύο χρόνων, το οποίο ήταν πρωτοβουλία των Δημοκρατικών, επικρίθηκε από τους Ρεπουμπλικανούς.

Όταν μιλάμε για ανεξάρτητη μορφή ενέργειας, σκέφτονται το πετρέλαιο, που χρησιμοποιείται κυρίως σε μηχανές και βιομηχανίες. Όταν μιλάμε για πυρηνική ενέργεια, όμως σκεφτόμαστε την παροχή ρεύματος. Περισσότερη πυρηνική ενέργεια σημαίνει λιγότερος άνθρακας και φυσικό αέριο. Αλλά εάν δεν χρησιμοποιήσουμε πυρηνική ενέργεια στα αυτοκίνητα δεν πρόκειται να απαλλαγούμε ποτέ από το πετρέλαιο.

Επίσης, λέγεται ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας θα αυξήσει την ασφάλεια των αντιδραστήρων, αλλά πάντα θα ενέχει και πιθανούς κινδύνους.

Οι μηχανικοί μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες πραγματοποίησης μιας νέας καταστροφής, αλλά δεν μπορούν να τις εξαφανίσουν. Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί θα πρέπει πάντοτε να περιμένουν απρόβλεπτα περιστατικά.


The Washington Post, http://epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...