βερικοκα & κουκουτσια
Φενάκη τα φάρμακα κατά του Καρκίνου;
Υπάρχει ένας λαός, ο μακροβιότερος στον κόσμο, όπου ο καρκίνος είναι εντελώς άγνωστος. Πρόκειται για την φυλή Χούνζα, που ζει στο Πακιστάν και αυτοαποκαλούνται απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το φαινόμενο αυτό δεν άφησε αδιάφορους τους επιστήμονες. Κλιμάκιο από το Μεμόριαλ πήγε στην περιοχή και μελέτησε τη διατροφή των Χούνζα. Με έκπληξη διαπίστωσαν, ......ότι οι Χούνζα τρώνε πολλά βερίκοκα και τα κουκούτσια επίσης από τα βερίκοκα. Μάλιστα όσο περισσότερα βερίκοκα παράγει και καταναλώνει ένας Χούνζα, τόσο περισσότερο ανεβασμένη είναι η κοινωνική του θέση. Όταν ένας δυτικός γιατρός επισκέφθηκε τους Χούνζα, του προσέφεραν βερίκοκα και αυτός έφτυνε τα κουκούτσια. Έτσι του είχανε μάθει. Οι Χούνζα έκαναν όλοι έναν μορφασμό αηδίας. Πέταγε το καλύτερο. Θυμηθείτε. Το κουκούτσι από το βερίκοκο είναι πάρα πολύ πικρό. Θυμηθείτε! Το πικρό είναι αναγκαίο για τον καρκίνο. Θυμηθείτε! Το πικρό ανοίγει την όρεξη και πολλοί καρκινοπαθείς δεν έχουν όρεξη και πεθαίνουν από καχεξία (υπερβολικό αδυνάτισμα). Θυμηθείτε! Το κουκούτσι από το βερίκοκο έχει βιταμίνη Β17. Θυμηθείτε! τα παλικάρια των φαρμακευτικών έθαψαν την εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης στο πεδίο του καρκίνου και εκ. άνθρωποι θα πεθάνουν άδικα (Otto Warburg).
Τι έγινε μετά; Ο Διευθυντής ερευνών του Μεμόριαλ (δεν μιλάμε για οποιοδήποτε νοσοκομείο – είναι η Μέκκα του καρκίνου) ο περίφημος επιστήμονας Κανεμάτσου Σιγκουίρα, έκανε πειράματα με ποντικούς. Η ουσία που ανακάλυψε ο βιοχημικός Ernst Krebs έκανε τα πειράματα πάνω σε ποντικούς. Η ουσία που ανεκάλυψε ο βιοχημικός Ernst Krebs μέσα στα βερίκοκα, ονομάστηκε Λεατρίλη ή βιταμίνη Β17. Ο Σιγκουίρα έμεινε έκπληκτος. Ήταν η δυνατότερη αντικαρκινική ουσία του κόσμου που είχε δοκιμάσει ποτέ, όπως δήλωσε. Τι θα κάνατε εσείς και εγώ αν ακούγατε τέτοια καλό νέο; Δεν θα πηδάγατε από τη χαρά σας; Ο καρκίνος ήταν τελειωμένος. Αμ δε. Το χρήμα βασιλεύει. Πήγε λοιπόν στους ανωτέρους του και τους είπε τα ευχάριστα νέα. Η πιο δυνατή αντικαρκινική ουσία της γης: Β17 η οποία βρίσκεται στα κουκούτσια από βερίκοκα. Τι θα κέρδιζαν αυτοί με την αντικαρκινική αυτή ουσία προσβάσιμη στον καθένα; Θα έχαναν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Αν τα κέρδη τους ανέρχονται σε πολλά δις μόνο από την Ελλάδα, φανταστείτε τι γίνεται σε όλο τον πλανήτη. Άλλωστε τα μέλη του Δ.Σ. του Μεμόριαλ ήταν όλοι αντιπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών[3].
Του είπαν λοιπόν να συνεχίσει τα πειράματα και να αποδείξει πως ήταν λάθος. Το ακούτε ΛΑΘΟΣ. Οι διαδικασίες τροποποιήθηκαν και σχεδιάστηκαν με σκοπό να αποτύχουν και τελικά απέτυχαν. Αντικατέστησαν τον Σιγκουίρα με έναν κτηνίατρο, ο οποίος χορήγησε στα πειραματόζωα διαφορετική δόση από αυτή που χορηγούσε ο Ιάπωνας επιστήμονας και τα πειραματόζωα πέθαναν. Τα αποτελέσματα αυτού του ψευδοπειράματος δόθηκαν στη δημοσιότητα. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν τα παπαγαλάκια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Φυσικά από το 1980 που συνέβη οι αποδείξεις ακόμη αναμένονται. Δεν αποδείχθηκε! Ήταν απάτη η Β17, έλεγαν οι γιατροί που δεν γνώριζαν τις λεπτομέρειες. Κανένας δεν θα μάθαινε την πραγματικότητα αν δεν επαναστατούσε η συνείδηση ενός θαρραλέου δημοσιογράφου που ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Μεμόριαλ γνώριζε την απάτη.
Ο Ράλφ Μος, δεν άντεξε το βάρος της συγκάλυψης ενός τόσο μεγάλου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. Εδώ παίζονταν οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Βγήκε και κατήγγειλε ευθαρσώς τη μεγάλη απάτη. Τιμή στον θαρραλέο δημοσιογράφο. Τιμή στο Σιγκουίρα. Τιμή στον Κρεμπς που βρήκε έναν πολύτιμο σύμμαχο στη μάχη κατά του για τον καρκίνου. Από τις ελληνικές εφημερίδες μόνο «Το Βήμα» ανέφερε στις 23/5/1980 ακροθιγώς το θέμα, χωρίς να εισέλθει στην ουσία του θέματος. Ποιος Έλληνας γνωρίζει αυτή την μεγάλη απάτη (σύμφωνα με τον Μοςς);
Τα κουκούτσια από τα βερίκοκα σύμφωνα με τον Σιγκουίρα:
α) σταμάτησαν τις μεταστάσεις,
β) βελτίωσαν την γενική υγεία,
γ) εμπόδισαν την ανάπτυξη μικρών όγκων,
δ) παρείχαν ανακούφιση από τον πόνο,
ε) ενεργούν πολύ σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου.
Επίσης η πρώτη επίσημη τονίζω επίσημη αναφορά του Μεμόριαλ υπογράμμιζε με ιδιαίτερη έμφαση τα θετικά πλεονεκτήματα της Β17. Μετά έπεσε γραμμή[4]. Ξέρετε εσείς… Γραμμή και την ακολούθησαν άπαντες. Χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις!. Δεν αποδείχθηκε! Απορώ! Γιατί να μην βάζουμε ένα ερωτηματικό όταν ακούμε αυτό το μονότονα επαναλαμβανόμενο μότο των φαρμακευτικών. Θυμηθείτε! Τα κουκούτσια από τα βερίκοκα στο μανάβη της γειτονιά σας έχουν την ίδια αξία με τα κουκούτσια από τα βερίκοκα των Χούνζα.
Αν λοιπόν αυτοί οι «κύριοι» έσβησαν έναν ερευνητή του κύρους του Κανεμάτσου Σιγκουίρα, που γι΄αυτόν είχε ειπωθεί από τον αντιπρόεδρο του Μεμόριαλ, ότι είναι ευρέως γνωστός στον κόσμο της έρευνας και ότι οι συνάδελφοί του ερευνητές τον εκτιμούν απεριόριστα. Αν αυτοί οι κύριοι δολοφονούν τους γιατρούς στη Χιλή κ΄αλλού, καταλαβαίνουμε όλοι πως ο πραγματικός καρκίνος για την υγεία της ανθρωπότητας βρίσκεται στα διοικητικά συμβούλια των φαρμακευτικών εταιριών.
Δεν μιλάμε βέβαια για ελληνικές μικρές εταιρίες, αλλά για σύγχρονα πολυεθνικά θηρία., που επιβάλλουν την άποψή τους με χημειοθεραπείες. Όποιος ασθενήσει από καρκίνο, θα υποστεί από τις Φαρμακοβιομηχανίες τα μαρτύρια της κόλαση: Γραμμικούς επιταχυντές κοβάλτια, χημειοθεραπείες, εξορκισμούς, για να φύγει ο δαίμονας καρκίνος, διαρκείς εξετάσεις που κρατούν τον άρρωστο σε διαρκή αγωνία, ανασφάλεια, φόβο πανικό, - σωστό θρίλερ. Τώρα το νικήσαμε το εξωαποδώ – δεν αναφέρουμε ούτε το όνομά του και χτυπάμε ξύλο, όταν ακούμε τη λέξη καρκίνος.
Βέβαια τα κυτταροτοξικά φάρμακα, ακτινοβολίες κ.λ.π., είναι γνωστό – και κανείς δεν το αρνείται-, ότι προκαλούν καρκίνο. Είναι δηλαδή βασικές αιτίες ανάπτυξης καρκίνου. Ο άρρωστος όμως, έκανε ότι ορίζουν η φαρμακοβιομηχανίες: Καλό για την τσέπη τους, κακό για τον άρρωστο. Μην ξεχνάτε: Τα όρια της τσέπης τους, είναι τα όρια της σκέψης τους. Κουβέντα αυτοί για τη διατροφή. Ρωτείστε ένα γιατρό αν έχει κάτι διδαχτεί για τη διατροφή στις Ιατρική Σχολές. Οι φαρμακοβιομηχανίες θέλουν τον ιατρικό κόσμο στο σκότος της άγνοιας για τη διατροφή και υπερήφανο για τις φαρμακευτικές του γνώσεις σε σημείο, που να υποτιμά τη διατροφή, όπως στην περίπτωση του μυλωνά.
Κανόνας Νο1:
· Τρώτε πικρά, τρώτε βερίκοκα και τα κουκούτσια τους.
· Πίνετε χυμό από φύλλα ελιάς.
· Τρώτε ραδίκια και πίνετε το ζουμί τους με λεμόνι κάθε μέρα.
· Τρώτε αγκινάρες (πικρές).
· Πίνετε ζουμί από άγριες αγκινάρες (πολύ πικρό), Βολβούς (πικρό) ή Γαϊδουράγκαθο (silybuns marianum), αυξάνει την παραγόμενη γλουταθειόνη υπεροξειδάση: Εξαιρετικό τονωτικό – αποτοξινωτικό για όλες τις παθήσεις του συκωτιού.
Ας ακολουθήσουμε τη συμβουλή των καλύτερων γερμανών γιατρών, της περίφημης Επιτροπής Ε. Η Επιτροπή Ε, κατατάσει τα πικρά βότανα ως εξής:
1) κάσσια (quassia amara)
2) γεντιανή
3) άγρια αψιθιά.
4) Φλοιός Gonolobus cocdurango,
5) Centantium pulchellum,
6) cot αρπαγόφυτο (από την έρημο Καλαχάρη της Αφρικής (τόβρίσκετε στα φαρμακεία).
7) φλούδα νερατζιού.
8) γαϊδουράγκαθο (cnicus benediktus).
9) Ραδίκι.
10) κανέλα.
11) κόλιανδρος.
Οι πικρές αυτές τροφές ανοίγουν την όρεξη. Ο καρκινοπαθής συνήθως δεν έχει όρεξη και πεθαίνει από καχεξία. Διεγείρουν την ορμόνη γαστρίνη, που με τη σειρά της διεγείρει την παραγωγή και την απελευθέρωση υδροχλωρικού οξέως. Όλοι το γνωρίζουν: Τα πικρά βοηθούν στην όρεξη.
Αν το σώμα μας έχει μετατραπεί σε ζαχαροπλαστείο, από τα πολλά γλυκά, ποτά, πατάτες κ.λ.π., {όλα αυτά μετατρέπονται σε γλυκόζη) και συγχρόνως έχουμε απορρίψει την πικρή γεύση, δεν θα πάθουμε καρκίνο; Το κλειδί είναι η ισορροπία (ομοιόσταση στην ιατρική γλώσσα).
[1] What to eat if you have cancer, Maureen Keane, Daniella Chace, Mc Graw Hill 2007.
[2] Η χαρά της ανακάλυψης, Pichard Feynman, Εκδόσεις Κάτοπτρο, σελ. 211
[3] Εφημερίδα «Το Βήμα», 23/5/1980
[4] A summary of the effect of amygdalin upon spontaneous mammary Tamors in mice, Sloan Kettering, report June 13, 1973
Χυμός Λεμονιού-10.000 φορές ισχυρότερος από τη Χημειοθεραπεία;
Ο Χυμός του Λεμονιού είναι 10.000 φορές ισχυρότερος από τη Χημειοθεραπεία και σκοτώνει 11 ειδών Καρκινογόνα Κύτταρα! Σας το μεταφέρω απλά. Όσοι είναι του ιατρικού κλάδου ή γνωρίζουν αντίστοιχα, ας τους το μεταδώσουν. Ίσως να υπάρχει αλήθεια και σκοπιμότητα ταυτόχρονα… Οι ωφελιμότητες του λεμονιού. Το λεμόνι, είναι ένα θαυματουργό προϊόν στο να σκοτώνει τα καρκινογόνα κύτταρα. Είναι 10.000 φορές ισχυρότερο από τη χημειοθεραπεία, γιατί δεν το αποδεχόμαστε αυτό;
Διότι υπάρχουν οργανισμοί που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν μια συνθετική ουσία, που να τους επιτρέπει να αποκτήσουν κέρδη φανταστικά!
Για αυτό και από τώρα μπορείς προκαταβολικά να βοηθήσεις έναν φίλο που το χρειάζεται, επιτρέποντάς του να πληροφορηθεί ότι του είναι χρήσιμο να πιει χυμό λεμονιού για την πρόληψη της ασθένειας. Η γεύση του είναι ευχάριστη και φυσικά δεν προξενεί τις φοβερές επιδράσεις της χημειοθεραπείας. Και εφόσον έχει την δυνατότητα να το πράξεις, φύτεψε μια λεμονιά στον κήπο σου. Όλα τα μέρη του είναι ωφέλιμα. Την επόμενη φορά που επιθυμείς να πιεις χυμό, ζήτα φυσικό χυμό λεμονιού χωρίς συντηρητικά. Πόσα άτομα πεθαίνουν ενώ το μυστικό αυτό παραμένει φυλαγμένο, με καχυποψία, ώστε να μη θέσει σε κίνδυνο τα κέρδη εκατομμυρίων των μεγάλων φαρμακευτικών επιχειρήσεων!
Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η λεμονιά είναι χαμηλή. Δεν καταλαμβάνει μεγάλο χώρο. Όλοι τη γνωρίζουν σαν λεμονιά. Το φρούτο του είναι ένα κιτρικό προϊόν με διαφορετικές όψεις, το εσωτερικό του μπορεί να φαγωθεί άμεσα ή να επεξεργαστεί για την παραγωγή ποτών, αναψυκτικών, γλυκισμάτων κλπ. Το σημαντικό σε αυτό το φυτό οφείλεται στα ισχυρά αντικαρκινογόνα αποτελέσματά του. Και ακόμα και εάν του αποδίδονται περισσότερες χημικές ιδιότητες, το σημαντικότερο αυτού είναι δράση του πάνω στις κύστες και τους όγκους. Το φυτό αποτελεί μια θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο, δοκιμασμένο σε καρκίνους όλων των μορφών. Υπάρχουν ορισμένοι που το συνιστούν για όλες τις μορφές καρκίνου. Επιπλέον το θεωρούν σαν έναν παράγοντα αντιμικροβιακού ευρέος φάσματος, κατά των μολύνσεων των βακτηριδίων και όγκων, ικανό στην καταπολέμηση των εσωτερικών παρασίτων και σκουληκιών, ρυθμιστή τη υψηλής αρτηριακής πίεσης, είναι αντικαταθλιπτικό και καταπολεμά το άγχος και τις νευρικές διαταραχές.
Η πηγή αυτής της πληροφορίας είναι εντυπωσιακή: προέρχεται από έναν εκ των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών στον κόσμο που διαβεβαιώνει ότι μετά από 20 χρόνια εργαστηριακών μελετών, που πραγματοποιήθηκαν από το 1970 και συνακόλουθα έτη.
Τα εξαχθέντα συμπεράσματα ήταν: καταστρέφει τα καρκινογόνα κύτταρα 12 τύπων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων, του εντέρου κόλον, του στήθους, του προστάτη, των πνευμόνων και του παγκρέατος… τα χημικά συστατικά του δένδρου κατέδειξαν ότι δρα 10.000 καλύτερα στην επιβράδυνση ανάπτυξης των καρκινογόνων κυττάρων από το φαρμακευτικό προϊόν adriamycin, ένα χημειοθεραπευτικό φαρμακευτικό προϊόν, που χρησιμοποιείται συνήθως στον κόσμο όλο.
Το πλέον εντυπωσιακό της θεραπείας είναι ότι με τον εξαγόμενο χυμό λεμονιού καταστρέφονται μόνον τα καρκινογόνα κύτταρα και δεν επιδρά στα υγιή. Το κείμενο κυκλοφόρησε από το Ινστιτούτο των Επιστήμων Υγείας, llc 819n, Charles Street, Βαλτιμόρη, MD 1201.
(Σημείωση «ID») Το αναδημοσιεύουμε γιατί και αν δεν αληθεύουν τα συγκεκριμένα στοιχεία, το λεμόνι δεν βλάπτει. Η καχυποψία του κοινού όσον αφορά τις προθέσεις των μεγάλων πολυεθνικών δεν έχει αυξηθεί τυχαία τα τελευταία 30 χρόνια. Υπήρξαν ζωντανά παραδείγματα Εγκληματικών Ενεργειών κατά της Ανθρωπότητας από αρκετές Φαρμακοβιομηχανίες, μερικές από τις οποίες τελικά στις ΗΠΑ, κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν. Οι καπνοβιομηχανίες είναι ένα παράδειγμα. Το ίδιο συνέβη με τις ορμόνες. Οι Φαρμακοβιομηχανίες έπεισαν του γιατρούς ότι οι ορμόνες βελτιώνουν την εμφάνιση της γυναίκας μετά την εμμηνόμαυση, με αποτέλεσμα εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ για πάνω από 20 χρόνια να φορτώνουν τον οργανισμό τους με περιττές ορμόνες και με αποτέλεσμα ο αριθμός των καρκινογεννήσεων στις συγκεκριμένες γυναίκες να εκατονταπλασιαστεί και να πεθάνουν εκατομμύρια γυναίκες! Έπρεπε δηλαδή, να πεθάνουν τόσα εκατομμύρια γυναίκες για να παραδεχτούν τελικά, ότι οι ορμόνες παράγουν καρκινογενήσεις; Υπάρχουν πολλές πανεπιστημιακές μελέτες οι οποίες «πνίγονται» από τις Φαρμακοβιομηχανίες, που στηρίζουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες του καρκίνου, αντί της χημειοθεραπείας, όμως τα κέδρη από τη διάθεση αυτού του χημικού φαρμάκου είναι τεράστια! )
Το μέλι στη μάχη κατά του καρκίνου Λονδίνο: Το μέλι και ο βασιλικός πολτός ενδεχομένως να προστεθούν στο ιατρικό «οπλοστάσιο» κατά του καρκίνου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the Sciences of Food and Agriculture.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ της Κροατίας διαπίστωσε ότι μια σειρά προϊόντων που παράγουν οι μέλισσες ανέστειλαν την ανάπτυξη των όγκων ή την εξάπλωση τους σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια.
Οι επιστήμονες διερεύνησαν τα πιθανά οφέλη του δηλητηρίου της μέλισσας και του μελιού. Εξέτασαν επίσης συστατικά που εντοπίζονται στην πρόπολη, την κόλλα που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για την κατασκευή των κυψελών. Τέλος εξέτασαν τον βασιλικό πολτό από τους σιελογόνους αδένες των εργατριών-μελισσών, ο οποίος χρησιμοποιείται ως τροφή για τις νεαρές προνύμφες.
Οι όγκοι δημιουργήθηκαν στα ποντίκια διαμέσου ενέσεων καρκινικών κυττάρων και κάθε προϊόν της μέλισσας χορηγήθηκε σε διαφορετικό ποντίκι πριν, ταυτόχρονα ή μετά.
Τελικά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χορήγηση μελιού από του στόματος ανέστειλε την ανάπτυξη των όγκων πριν την ένεση των καρκινικών κυττάρων, ενώ όταν χορηγήθηκε μετά την ένεση έδωσε το έναυσμα για την εκδήλωση δευτεροπαθών καρκίνων.
Όταν τα ποντίκια ενέθηκαν με βασιλικό πολτό ταυτόχρονα με τα καρκινικά κύτταρα μειώθηκε σημαντικά η εξάπλωση του καρκίνου.
Όταν το δηλητήριο ενέθηκε απευθείας στον καρκινικό όγκο, συνετέλεσε στην συρρίκνωσή του.
Όταν ενέθηκε πρόπολη ή καφεϊκό οξύ (ένα χημικό συστατικό της πρόπολης) οι επιστήμονες παρατήρησαν σημαντικά μειωμένη υποδόρια ανάπτυξη του όγκου και αυξήθηκε το προσδόκιμο επιβίωσης στα ποντίκια.
Οι ερευνητές λένε ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πως τα προϊόντα των μελισσών επηρεάζουν τα καρκινικά κύτταρα. Αλλά εικάζουν ότι μπορεί να προκαλούν απόπτωση ή να έχουν άμεση επίδραση η οποία μπορεί να είναι τοξική για τα κύτταρα ή να βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει την ανάπτυξη των όγκων.
Ο Δρ Ναντα Ορσολικ που ηγήθηκε της επιστημονικής ομάδας επισημαίνει ότι «το μέλι, ο βασιλικός πολτός ή το δηλητήριο της μέλισσας θα πρέπει να θεωρηθούν ως «όπλα» κατά του καρκίνου μόνο σε περίπτωση που χορηγηθούν συμπληρωματικά με τη χημειοθεραπεία και όχι αντί αυτής».
Τρόφιμα που σας προστατεύουν από τον καρκίνο
Γράφει η κα Τσαμπούρη Περιστέρα Συνταξιούχος Καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας-Πρώην Διαιτολόγος του Νοσοκομείου Κοζάνης
Είναι πλέον επιστημονικά εξακριβωμένο ότι ο ρόλος της διατροφής στην ανάπτυξη καρκίνου είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Μετά το κάπνισμα, η κακή διατροφή είναι πιθανότατα ο πιο καθοριστικός προδιαθεσικός παράγοντας ανάπτυξης καρκίνου. Υπολογίζεται ότι περίπου το 30-40% όλων των καρκίνων είναι σε θέση να προληφθούν μέσω της κατάλληλης διατροφής, της φυσικής δραστηριότητας και της διατήρησης υγιούς σωματικού βάρους. Στις αναπτυγμένες χώρες, το κυρίαρχο διατροφικό πρότυπο με τις μεγάλες ποσότητες σε κρέας, λευκό αλεύρι και ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο για αρκετές μορφές καρκίνου. Αντίθετα, διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης διαφόρων καρκίνων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών, υπάρχουν τρόφιμα με ένα εξαιρετικό συνδυασμό ουσιών που επιδρούν προστατευτικά στον μεταβολισμό των κυττάρων, αποτρέποντας κατά αυτόν τον τρόπο την εμφάνιση καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν στοιχεία για 11 τρόφιμα, που θεωρούνται ότι διαθέτουν την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση, σύμφωνα πάντα με τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα. Αυτά είναι:
· Ντομάτα: Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό, που ελαττώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του παγκρέατος και του πεπτικού συστήματος. Προϊόντα της ντομάτας, όπως ο ντοματοπολτός και το κέτσαπ, αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές λυκοπενίου.
· Μπρόκολο: Ειδικά οι βλαστοί του μπρόκολου αποτελούν εξαιρετική πηγή σουλφοραφάνης, ένα φυσικό φυτοχημικό συστατικό, που υποστηρίζει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού μας. Εντοπίζεται στο μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου, του στήθους και του δέρματος.
· Φράουλα-Βατόμουρα: Είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Το έντονο χρώμα τους οφείλεται σε φυτοχημικά, που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Τα συστατικά αυτά είναι δραστικά αντιοξειδωτικά και προστατεύουν από μια ποικιλία μορφών καρκίνου συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του οισοφάγου και του παχέος εντέρου.
· Σόγια: Η σόγια είναι γνωστή για τις ισοφλαβόνες της και βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο του στήθους και του προστάτη προστατεύοντας τα κύτταρά μας από την επιβλαβή δράση των οιστρογόνων. Υπάρχουν πολλά είδη ισοφλαβονών στα προϊόντα σόγιας, αλλά ένα από αυτά, η γενιστεΐνη, μπορεί να αποτελεί την καλύτερη άμυνα ενάντια στην ανάπτυξη και εξάπλωση καρκινικών κυττάρων. Χρειάζεται προσοχή όμως γιατί η υπερκατανάλωση σόγιας μπορεί να οδηγήσει σε ορμονική ανισορροπία, που μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
· Τσάι: Το τσάι έχει κατεχίνες (ονομάζονται και πολυφαινόλες), που αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά κατά της ανάπτυξης καρκίνου. Οι κατεχίνες δρουν προλαμβάνοντας τη διχοτόμηση των καρκινικών κυττάρων και μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος, του δέρματος, του στομάχου, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος. Το πράσινο τσάι φημίζεται για το ισχυρότατο αντιοξειδωτικό του, την επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), αλλά και το μαύρο τσάι έχει το δικό του οπλοστάσιο με αντικαρκινικά συστατικά. Ιδιαίτερα το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Επειδή όμως, περιέχει τεΐνη, αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση. Καλύτερα να το αποφεύγετε, επίσης, αν έχετε υπόταση, αν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Χρήση: Σε κανάτα με καυτό νερό, προσθέστε ένα κουταλάκι πράσινο τσάι και αφήστε το για 5 λεπτά. Πίνετε μέχρι 3 φλιτζάνια.
· Τα καρώτα και όλα τα λαμπερού χρώματος λαχανικά, όπως οι κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, η κολοκύθα αποτελούν εξαιρετικές πηγές β-καροτενίου, το οποίο είναι ένα δραστικό αντιοξειδωτικό. Οι καρκίνοι-στόχοι του β-καροτενίου είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, του στόματος, του λαιμού, του στομάχου, του εντέρου, της χοληδόχου κύστης, του στήθους και του προστάτη. Επίσης, μια ουσία που έχουν τα καρότα, που αποκαλείται φαλκαρινόλη μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Για την πλήρη δράση, τα καρότα πρέπει να τρώγονται ωμά.
· Το σπανάκι: είναι το λαχανικό που θεωρείται σημείο αναφοράς για όλα τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά. Διαθέτει τις μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης Ε και λουτεΐνης για την πρόληψη καρκίνου στο ήπαρ, στο στήθος, στον προστάτη και στο παχύ έντερο. Το σπανάκι περιέχει ένα καροτενοειδές, τη νεοξανθίνη, που μπορεί σε αρχικό στάδιο να προκαλέσει την αυτοκαταστροφή των καρκινικών κυττάρων στον καρκίνο του προστάτη και μεταγενέστερα να σταματήσει την αναπαραγωγή τους.
· Το σκόρδο: έχει τη δύναμη να αυξάνει τη δραστικότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, που πολεμούν τον καρκίνο και βοηθούν στη διάσπαση ουσιών που προκαλούν καρκίνο. Το σκόρδο περιέχει συστατικά που βοηθούν στην παρεμπόδιση της εισόδου των κακρκινογόνων στα κύτταρα, επιβραδύνοντας έτσι την ανάπτυξη του όγκου. Το σκόρδο έχει και αντιβακτηριακή δράση ενάντια στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ενός βακτηρίου του στομάχου που προωθεί την ανάπτυξη καρκίνου στην περιοχή.
· Κρεμμύδι και σκόρδο μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου: Τα άτομα που νοστιμίζουν τα γεύματά τους με άφθονα κρεμμύδια και σκόρδο ίσως μειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης αρκετών μορφών καρκίνου, σύμφωνα με, που δημοσιεύεται σε επιστημονικό έντυπο. Ερευνητική ομάδα ανέλυσε οκτώ έρευνες από την Ιταλία και την Ελβετία και διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες με την υψηλότερη κατανάλωση κρεμμυδιών και σκόρδων είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων καρκίνων, περιλαμβανομένου του παχέος εντέρου, των ωοθηκών και του λάρυγγα. Πιο αναλυτικά, σε κάθε μια εκ των προαναφερόμενων ερευνών οι υγιείς εθελοντές συγκρίνονταν με καρκινοπαθείς, αναφορικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, τη σωματική δραστηριότητα και άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής. Αναφορικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η Ιταλίδα ερευνήτρια παρατήρησε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που έτρωγαν επτά ή περισσότερες μερίδες κρεμμυδιών την ημέρα είχαν λιγότερες από τις μισές πιθανότητες να νοσήσουν, συγκριτικά με αυτούς που απέφευγαν σκοπίμως το εν λόγω λαχανικό. Ομοίως, οι λάτρεις του σκόρδου κινδύνευαν λιγότερο να εκδηλώσουν καρκίνο του παχέος εντέρου συγκριτικά με αυτούς που δεν περιλάμβαναν σκόρδο στα γεύματά τους. Τα παραπάνω λαχανικά μείωναν επίσης και τον κίνδυνο καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγγα, των νεφρών και των ωοθηκών. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν τα κρεμμύδια και τα σκόρδα έχουν άμεση επίδραση στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί το συνολικό διατροφικό σχήμα, που ακολουθούσαν τα άτομα των ερευνών να παρείχε προστασία έναντι του καρκίνου. Πάντως από παλαιότερες μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι η βιολογική δραστηριότητα ορισμένων συστατικών που περιέχουν το κρεμμύδι και το σκόρδο, όταν συνδυαστούν και με άλλα λαχανικά, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός σκόρδου και ντομάτας έχει συνεργατικές αντικαρκινικές ιδιότητες.
· Φασόλια, καρύδια και δημητριακά στην μάχη κατά του καρκίνου: Μια διατροφή πλούσια σε φασόλια, καρύδια και δημητριακά συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, διότι περιέχουν ένα φυσικό συστατικό, που αναστέλλει την ανάπτυξη των όγκων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σε επιστημονικό έντυπο. Ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η ουσία πενταφωσφορική ινοσιτόλη, η οποία εντοπίζεται επίσης στις φακές και τα μπιζέλια, μπορεί να συμβάλλει στην δημιουργία νέων θεραπευτικών σχημάτων κατά του καρκίνου. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το συγκεκριμένο συστατικό αναστέλλει το ένζυμο φωσφοϊνοσίτης -3 κινάση και προάγει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Οι ειδικοί ανά τον κόσμο προσπαθούν εδώ και αρκετό καιρό να δημιουργήσουν φαρμακευτικούς παράγοντες, που να αναστέλλουν το συγκεκριμένο ένζυμο αλλά συναντούν αρκετές δυσκολίες. Όταν οι ερευνητές δοκίμασαν την πενταφωσφορική ινοσιτόλη σε ποντίκια και καρκινικά κύτταρα σε εργαστηριακό περιβάλλον, εξουδετέρωσε τους καρκινικούς όγκους και προήγαγε την επίδραση των φαρμακευτικών παραγόντων που χρησιμοποιήθηκαν κατά των καρκινικών κυττάρων των ωοθηκών και του πνευμόνων. <Τώρα θα επικεντρωθούμε στο να δούμε αν ο αναστολέας φωσφορικού άλατος μπορεί να αναπτυχθεί ως αντικαρκινικός παράγοντας για θεραπεία στην κλινική πράξη>, εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές πιστεύουν ότι επειδή το συστατικό, το οποίο είναι μη τοξικό ακόμα και σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των χημείο-θεραπευτικών φαρμάκων.
· Το ελαιόλαδο: μπορεί και ασκεί προστασία από διάφορες καρκινικές μορφές, λόγω της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Ε, σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και σε σκουαλένιο, συστατικό, το οποίο παρεμβαίνει στα ογκογονίδια.
Εχθρός των όγκων το παρθένο ελαιόλαδο: Υποχρεώνει τα κύτταρα των όγκων του μαστού να αυτοκαταστρέφονται. Μια απρόσμενη ανακάλυψη έκαναν ερευνητές στην Ισπανία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το παρθένο ελαιόλαδο και ειδικά αυτό που παράγεται στη Μεσόγειο έχει ευεργετική δράση απέναντι στον καρκίνο του μαστού. Επιτίθεται στους όγκους του μαστού και τους συρρικνώνει, αναφέρουν μάλιστα χαρακτηριστικά οι ερευνητές. Όπως φαίνεται, το παρθένο ελαιόλαδο εμποδίζει τη δράση ενός γονιδίου, που βοηθά την ανάπτυξη των όγκων και, ουσιαστικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, υποχρεώνει τα κύτταρα των όγκων του μαστού να αυτοκαταστρέφονται. Όπως αναφέρουν, 50 ml παρθένο ελαιόλαδο ημερησίως (περίπου δέκα κουταλάκια του καφέ) σε μόνιμη βάση είναι μια ποσότητα που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ασθένειας.
· Ο ανανάς: αποτελεί εξαιρετική πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C και του ένζυμου βρωμελεΐνη. Πρόκειται για ένα πρωτεολυτικό ένζυμο, που μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του πνεύμονα και του στήθους.
· Μήλο: Παράλληλα με τις αντιοξειδωτικά τους οφέλη, τα μήλα περιέχουν το φυτοχημικό κουερσετίνη, ένα σημαντικό βιοφλαβονοειδές της διατροφής μας, για το οποίο οι μελέτες έδειξαν ότι ελαττώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα και επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη. Η κουερσετίνη είναι επίσης και φυτοοιστρογόνο, που σημαίνει ότι μιμείται τις δράσεις των οιστρογόνων. Η πρόσληψη κουερσετίνης από εσπεριδοειδή μπορεί να ελαττώσει μέχρι και 50% το ρυθμό ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
· Κεράσια: Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που έχουν τα κεράσια, μπορούν να προσφέρουν στην πρόληψη των καρδιοπαθειών και του καρκίνου. Όπως φαίνεται τα κεράσια περιέχουν ένα είδος αλκοόλ, το οποίο έχει την ιδιότητα να προσδένει πάνω σε πρωτεϊνικά μόρια εμποδίζοντας τη δημιουργία εκείνων των <σημάτων>, που δίνουν το ερέθισμα για την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Προκαταρκτικές εργασίες δείχνουν ότι τα κεράσια πιθανόν να βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και κάλιο. Το μυστικό βρίσκεται στις ανθοκυανίνες, τις χρωστικές των φρούτων, που έχουν χαρακτηριστεί <η χημειοθεραπεία της φύσης>. Όπως απέδειξαν έρευνες τα συστατικά του κερασιού και πιο συγκεκριμένα οι φαινόλες, συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, ενώ οι φυτικές ίνες, που περιέχει μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους και του παχέος εντέρου. Εκτός από τις αντιοξειδωτικές ουσίες τα κεράσια είναι πλούσια σε σημαντικά φλαβονοειδή.
· Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου: Ο καφές μπορεί τελικά να αποτρέπει όχι μόνο την υπνηλία αλλά και τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου, σύμφωνα με έρευνα. Παλαιότερα επιστημονικά στοιχεία για την σχέση καρκίνου και καφέ δεν είχε καταλήξει σε σαφές συμπέρασμα. Ορισμένες έρευνες για παράδειγμα είχαν αναδείξει χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου των νεφρών και των ωοθηκών μεταξύ των καταναλωτών καφέ, ενώ άλλες δεν είχαν αναδείξει καμιά επίδραση επί του καρκίνου του παχέος εντέρου. Στην νέα μελέτη, οι επιστήμονες άντλησαν στοιχεία από εννέα προηγούμενες μελέτες για τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου, που περιλάμβαναν επίσης στοιχεία για την κατανάλωση καφέ και τσαγιού. Σε κάθε μελέτη, οι καρκινοπαθείς είχαν συγκριθεί είτε με τον γενικό πληθυσμό είτε με νοσοκομειακούς ασθενείς που δεν είχαν όμως καρκίνο. Συνολικά, ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου ήταν 12% χαμηλότερος σε άτομα που έπιναν καφέ συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν, μετά τον συνυπολογισμό διαφόρων παραγόντων, όπως το κάπνισμα. Και όσο περισσότερο καφέ έπινε κάποιος, τόσο χαμηλότερος ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου. Όσοι έπιναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα, μείωναν κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο. Αλλά γενικά ο κίνδυνος νόσησης από τις δύο συγκεκριμένες μορφές καρκίνου είναι χαμηλός: 1 ασθενής στους 10.000 κάθε χρόνο. Για τον καρκίνο των φωνητικών χορδών ή του λάρυγγα, ο καφές δεν φάνηκε να παίζει ρόλο, ούτε όμως και το τσάι ή ο καφές χωρίς καφεΐνη είχαν επίδραση στις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Πάντως τα δεδομένα δεν αποδεικνύουν ότι ο καφές από μόνος του προστατεύει από τον καρκίνο. Μπορεί άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την κατανάλωση του καφέ να εξηγήσουν τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, ή οι καρκινοπαθείς να έχουν μειώσει την κατανάλωση καφέ για κάποιο λόγο. Αν όμως ο καφές όντως μπορεί να κάνει την διαφορά, υπάρχουν αρκετοί τρόποι δράσης, αν και επί του παρόντος πρόκειται μόνο για επιστημονικές εικασίες.
· Συστατικό του κουρκουμά <σκοτώνει> καρκινικά κύτταρα: Το ινδικό μπαχαρικό κουρκουμάς ή κουρκούμη (turmeric), που δοκιμάζεται ήδη σαν θεραπεία για την αρθρίτιδα και την άνοια, φαίνεται ότι έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς επιστήμονες αναφέρουν ότι εργαστηριακά τεστ έδειξαν ότι μπορεί να καταστρέψει καρκινικά κύτταρα του οισοφάγου. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η κουρκουμίνη, ένα συστατικό του κουρκουμά, θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν νέες αντικαρκινικές θεραπείες. Στα εργαστηριακά τεστ που διεξήχθησαν, η κουρκουμίνη όχι μόνο άρχισε να καταστρέφει η ίδια καρκινικά κύτταρα εντός των πρώτων 24 ωρών, αλλά επιπλέον πυροδότησε και την απόπτωση (αυτοκαταστροφή) καρκινικών κυττάρων. <Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι κάποια φυσικά συστατικά του κουρκουμά θα μπορούσαν στο μέλλον να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο του οισοφάγου>, δήλωσε επικεφαλής της έρευνας. Τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% από τη δεκαετία του '70, συμπλήρωσε η ερευνήτρια, αύξηση που θεωρείται ότι συνδέεται με τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, πρόσληψης αλκοόλ και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
· Το ελληνικό θυμαρίσιο μέλι προστατεύει από καρκίνους!!: <Ασπίδα> απέναντι στον καρκίνο του προστάτη και του μαστού αποτελεί το ελληνικό θυμαρίσιο μέλι, σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. <Το θυμαρίσιο μέλι αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό κυττάρων καρκίνου προστάτη και μαστού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι βιολογικές ιδιότητες μιας ένωσης, του μονοτερπένιου, που απαντάται μόνο στο θυμαρίσιο μέλι και ρυθμίζει κυτταρικές και βιοχημικές διαδικασίες σημαντικές για την αναστολή του πολλαπλασιασμού των συγκεκριμένων τύπων καρκίνου>, τονίζει η επικεφαλής του Εργαστηρίου.
Αναλύοντας τη χημική σύσταση και τις βιολογικές δράσεις των ελληνικών μελιών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι το ελληνικό μέλι και ειδικότερα το θυμαρίσιο, συγκρινόμενο με μέλια άλλης προέλευσης, είναι πλουσιότερο σε πολυφαινόλες και φαινολικά οξέα, δηλαδή αντιοξειδωτικές ενώσεις. Η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα άνθη από τα οποία έγινε η συλλογή από τις μέλισσες. Εκτός από τον καρκίνο, οι φαινολικές ενώσεις του μελιού έχουν προστατευτική δράση και απέναντι στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυξάνοντας το αντιοξειδωτικό φορτίο του οργανισμού, το μέλι προστατεύει από την κυτταρική ζημιά, που προκαλεί στα αγγεία η LDL (κακή) χοληστερόλη, όταν οξειδώνεται από τις ελεύθερες ρίζες. Η έρευνα έδειξε ότι η συστηματική, μέτρια κατανάλωση μελιού καθυστερεί την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και πιθανόν συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Απέδειξε, μάλιστα, ότι όσο υψηλότερες ήταν οι συγκεντρώσεις του μελιού τόσο μεγαλύτερη ήταν η αντιοξειδωτική προστασία. Μείωση της αντιοξειδωτικής δράσης του έχει παρατηρηθεί μόνο λόγω συγκεκριμένων μεθόδων που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία του και λόγω της παρατεταμένης αποθήκευσής του. Γι’ αυτό συστήνεται η αντικατάσταση των γλυκαντικών ουσιών με όσο το δυνατόν πιο φρέσκο μέλι.
Το θυμαρίσιο μέλι παράγεται από το θυμάρι, από διάφορα αγριολούλουδα και λουλούδια της δασικής χλωρίδας. Είναι μοναδικό στο είδος του, δεν υπάρχει πουθενά αλλού σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ η περιεκτικότητα του στο ένζυμο διαστάση το κατατάσσει στις καλύτερες ποικιλίες μελιού παγκοσμίως. Το χρώμα του είναι λαμπερό κίτρινο-πορτοκαλί με κοκκινωπές αποχρώσεις ενώ η γεύση του είναι μεστή και γλυκερή που μένει για πολύ στο στόμα. Το μέλι θυμάρι είναι καταπραϋντικό και ευνοεί στον ύπνο. Αναγνωρισμένο αντισηπτικό, συνιστάται για την πρόληψη και την αντιμετώπιση λοιμωδών, αναπνευστικών και πεπτικών παθήσεων και για την επούλωση πληγών καθώς είναι πολύ πλούσιο σε χαλκό και βόριο.
Για όλα τα παραπάνω <αντικαρκινικά> τρόφιμα υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι επιδρούν μεμονωμένα στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Ωστόσο, πολυάριθμες έρευνες δείχνουν την ύπαρξη συνεργιστικής επίδρασης, όταν καταναλώνονται ταυτόχρονα. Δηλαδή οι φυτοχημικές ουσίες δρώντας μαζί έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με τη μεμονωμένη δράση. Άλλωστε, οι νέες κατευθύνσεις στην επιδημιολογία της διατροφής προωθούν την ανάλυση των συνολικών διατροφικών προτύπων (π.χ. Μεσογειακή ή Δυτικού τύπου διατροφή) και όχι μεμονωμένων τροφίμων για τη συσχέτιση διατροφής-ασθένειας. Ένα διατροφικό πρότυπο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με αντικαρκινική δράση μπορεί να προστατέψει από πολλές μορφές καρκίνου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή. Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν την προστατευτική επίδραση της Μεσογειακής δίαιτας ως προς την ανάπτυξη καρκίνου. Η τήρηση της παραδοσιακής Μεσογειακής δίαιτας που είναι πλούσια σε βιοδραστικά θρεπτικά συστατικά έχει αποδειχτεί από τα πιο ευεργετικά διατροφικά πρότυπα για όλες τις χρόνιες ασθένειες συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η επήρεια της σύγχρονης ελληνικής διατροφής από τη Δυτικού τύπου δίαιτα, που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και άλλους καρκινογόνους παράγοντες, έχει εξασθενήσει την αμυντική δύναμη του ελληνικού πληθυσμού και σήμανε την ολοένα και αυξανόμενη εμφάνιση κρουσμάτων ορισμένων μορφών καρκίνου.
Τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
Γράφει η κα Τσαμπούρη Περιστέρα Συνταξιούχος Καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας-Πρώην Διαιτολόγος του Νοσοκομείου Κοζάνης
Αναφορικά με τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, οι μελέτες επικεντρώνονται στη βλαβερή επίδραση της υπερκατανάλωσης κόκκινου κρέατος και αλκοόλ, ενώ καθοριστικός θεωρείται ο ρόλος της υπερκατανάλωσης θερμίδων και της παχυσαρκίας.
Κόκκινο κρέας: Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το κόκκινο κρέας, και συγκεκριμένα τα κορεσμένα λιπαρά οξέα και άλλα συστατικά που αυτό περιλαμβάνει, είναι σε θέση να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Κάποιες έρευνες έχουν συσχετίσει την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος με καρκίνο του μαστού, του ορθού, του στομάχου, της λέμφου, της χοληδόχου κύστης και του προστάτη. Επίσης, υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι η κατανάλωση βοδινού, χοιρινού, αρνίσιου και κατσικίσιου κρέατος από οικόσιτα ζώα αποτελεί αίτιο ανάπτυξης ορθοκολπικού καρκίνου. Το ψημένο κόκκινο κρέας (στα κάρβουνα, στο φούρνο ή το τηγάνι) αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου διότι κατά τη διαδικασία ψησίματος δημιουργούνται καρκινογόνες ουσίες που αποκαλούνται ετεροκυκλικές αμίνες. Επιπρόσθετα, το επεξεργασμένο κρέας (συσκευασμένο μπιφτέκι) και το ζαμπόν περιέχουν νιτρώδη και νιτρικά άλατα ως συντηρητικά, τα οποία μπορεί να μετατραπούν στο στομάχι σε καρκινογόνες νιτροζαμίνες, κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου. Κρέατα που διατηρούνται στο αλάτι, στο ξύδι ή που είναι καπνιστά, περιέχουν ουσίες που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο.
Αλκοόλ: Το αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου. 3,6% όλων των περιστατικών καρκίνου και 3,5% των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως αποδίδονται στην κατανάλωση αλκοόλ. Ο καρκίνος του στήθους στις γυναίκες αποδίδεται στην πρόσληψη αλκοόλ. Το αλκοόλ αυξάνει ακόμη τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του οισοφάγου, του φάρυγγα και λάρυγγα, του ορθού, του ήπατος, του στομάχου και των ωοθηκών. Η κατανάλωση 50 γραμμαρίων αλκοόλ την ημέρα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο.
Υπερκατανάλωση ενέργειας (θερμίδων): Το υπερβολικό φαγητό είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Αυτό φαίνεται με δύο τρόπους: 1) από τους πρόσθετους κινδύνους για την εμφάνιση κακοηθειών που οφείλονται στην παχυσαρκία και 2) από την προστατευτική επίδραση της κατανάλωσης λιγότερου φαγητού. Σε πρόσφατη μελέτη, έγινε η εκτίμηση ότι το αυξημένο βάρος και η παχυσαρκία ευθύνονται για το 14% και το 20% όλων των θανάτων από καρκίνο στους άντρες και τις γυναίκες αντίστοιχα. Σημαντικές θετικές συσχετίσεις έχουν βρεθεί μεταξύ της παχυσαρκίας και των καρκίνων στον οισοφάγο, στο παχύ έντερο, στο ορθό, στο ήπαρ, στη χοληδόχο κύστη, στο πάγκρεας, στα νεφρά, στο στομάχι, στον προστάτη, στο στήθος, στη μήτρα και στις ωοθήκες. Οι συγγραφείς πρόσφατης μεγάλης μελέτης υπολόγισαν ότι πάνω από 90.000 θάνατοι το χρόνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν όλος ο ενήλικος πληθυσμός διατηρούσε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Όπως φάνηκε από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα των τροφίμων με την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση, οι φυτικής προέλευσης τροφές (κυρίως φρούτα και λαχανικά) είναι εκείνες που κατά βάση σχετίζονται με ελαττωμένη εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου. Αυτό θεωρείται ότι οφείλεται στα αντιοξειδωτικά των φυτικών τροφών και την ποικιλία των φυτοχημικών τους ουσιών που εμπλέκονται σε διάφορες κυτταρικές διεργασίες υπεύθυνες για την ανάπτυξη καρκίνου. Ωστόσο, υπάρχει και αντίλογος πάνω στο θέμα αυτό.
Καταρχήν, η γενετική διαφοροποίηση μεταξύ των ατόμων σε ότι έχει να κάνει με τη δυσανεξία σε τροφές και την απορρόφηση-μεταβολισμό των φυτοχημικών ουσιών επηρεάζουν την επίδραση μιας διατροφής βασισμένης σε φυτικά προϊόντα στον κίνδυνο για καρκίνο.
Επιπρόσθετα, υπάρχουν μελέτες με αντικρουόμενα αποτελέσματα σε ότι αφορά την ευεργετική επίδραση των συστατικών των φρούτων και λαχανικών. Για παράδειγμα, πρόσφατη μετά-ανάλυση έδειξε ότι μεγάλες ποσότητες β-καροτενίου, μιας βασικής αντιοξειδωτικής βιταμίνης, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Μία ακόμη μεγάλη μετά-ανάλυση δε βρήκε διαφορές στον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου μεταξύ χορτοφάγων (διατροφή πλουσιότερη σε φρούτα και λαχανικά) και ατόμων με ισορροπημένη διατροφή. Ίσως τελικά, καταλήγουν πολλοί επιστήμονες, η ευεργετική επίδραση της αύξησης φρούτων και λαχανικών στη διατροφή ή της δίαιτας χορτοφαγίας είναι ότι οδηγούν σε περιορισμό πρόσληψης τροφής. Στην υπερσιτισμένη κοινωνία μας φαίνεται ότι ο θερμιδικός περιορισμός, αρκεί να μην οδηγεί σε διατροφικές ελλείψεις, είναι σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων, όπως ο καρκίνος.
Συμπερασματικά, η διατροφή που χαρακτηρίζεται από ισορροπημένη θερμιδική πρόσληψη, που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά (με έμφαση στα τρόφιμα που αναλύθηκαν ως ισχυρά αντικαρκινικά) και φτωχή σε κόκκινο κρέας και αλκοόλ, σε συνδυασμό με την επιστροφή στο παραδοσιακό μοντέλο της Μεσογειακής δίαιτας, είναι σαφέστατα σε θέση να εξασφαλίσει χαμηλούς δείκτες εμφάνισης καρκίνου.
Παράλληλα, για να αποφεύγονται οι αδικαιολόγητοι φόβοι και η παραπλάνηση των πολιτών, πρέπει η ενημέρωσή μας να είναι Υπεύθυνη και Σαφής, οι εφημερίδες και τα περιοδικά δε να μην παρερμηνεύουν επιστημονικά αποτελέσματα με σκοπό τη δημιουργία Εντυπώσεων.
Συμπέρασμα: Με λίγη προσοχή σε ορισμένες περιπτώσεις και μερικές τροποποιήσεις του διαιτολογίου μας, μπορούμε να πετύχουμε μια περισσότερο υγιεινή διατροφή. Αποφεύγουμε έτσι τους παράγοντες εκείνους που θεωρούνται υπεύθυνοι ή απλά ύποπτοι για ανάλογη δράση, στις πολύπλοκες διαδικασίες όχι μόνο της καρκινογένεσης, αλλά και της εξέλιξης πολλών άλλων ασθενειών.
Με οργανωμένη και καλά συντονισμένη έρευνα μπορούμε να πετύχουμε την παρουσία μόνο αθώων χημικών ουσιών στην τροφική μας αλυσίδα, Τουλάχιστον τόσο αθώων, όσο και οι χημικές ενώσεις, που αυτές και οι αντιδράσεις τους, αποτελούν ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΖΩΗ.
Καρκίνος και Ασπιρίνη: Θεαματική μείωση στον κίνδυνο καρκίνου φαίνεται ότι προσφέρει η ασπιρίνη. Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης σε μικρές δόσεις μειώνει δραστικά τον κίνδυνο θανάτου από πολλές μορφές καρκίνου, προκύπτει από επανεξέταση της επιστημονικής βιβλιογραφίας. Η ασπιρίνη, που χορηγείται και για την αποφυγή των εμφραγμάτων, μείωσε τον κίνδυνο μέχρι και 60% στην περίπτωση του καρκίνου του οισοφάγου. <Τα ευρήματά μας προσφέρουν τις πρώτες αποδείξεις στον άνθρωπο για την ικανότητα της ασπιρίνης να μειώνει τους θανάτους από αρκετούς συχνούς καρκίνους> δήλωσε o, επικεφαλής των ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η μελέτη δείχνει ότι η λήψη ασπιρίνης για περίπου πέντε χρόνια μειώνει τον κίνδυνος θανάτου τα επόμενα 20 χρόνια κατά περίπου 10% στον καρκίνο του προστάτη, 30% στον καρκίνο του πνεύμονα, 40% στον καρκίνο του παχέος εντέρου και του πρωκτού και 60% στον καρκίνο του οισοφάγου. Μείωση του κινδύνου καταγράφηκε και στους καρκίνους του παγκρέατος, του στομάχου και του εγκεφάλου, ήταν όμως δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια λόγω της μικρής συχνότητας θανάτου από αυτές τις ασθένειες στο δείγμα της μελέτης. Ο ερευνητής επισημαίνει πάντως ότι μέχρι σήμερα οι γιατροί συχνά διστάζουν να συνιστούν την καθημερινή λήψη ασπιρίνης, λόγω του αυξημένου κινδύνου αιμορραγίας στο πεπτικό σύστημα. Εφόσον όμως το φάρμακο προστατεύει και από τον καρκίνο, τα οφέλη πιθανότατα υπερσταθμίζουν τον κίνδυνο: <Οι προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές δικαίως εφιστούσαν την προσοχή στο γεγονός ότι, στην περίπτωση των υγιών μεσηλίκων, ο μικρός κίνδυνος αιμορραγίας του στομάχου από την ασπιρίνη εν μέρει αντισταθμίζει τα οφέλη από την πρόληψη των εγκεφαλικών και των εμφραγμάτων. Ωστόσο η μείωση των θανάτων από αρκετές μορφές καρκίνου θα αλλάξουν τώρα αυτή την ισορροπία για πολλούς ανθρώπους> είπε ο ερευνητής. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι υγιείς ενήλικες θα μπορούσαν να λαμβάνουν καθημερινά 75 mg ασπιρίνης από την ηλικία των 40 με 45 ετών και μέχρι τα 70 ή 75 τους χρόνια, οπότε αρχίζει να αυξάνεται ο κίνδυνος αιμορραγίας λόγω του φαρμάκου. Η μελέτη είναι μια μετά-ανάλυση, που επανεξέτασε τα αποτελέσματα οκτώ παλαιότερων κλινικών μελετών με τη συμμετοχή συνολικά 25.000 εθελοντών, από τους οποίους ορισμένοι λάμβαναν ασπιρίνη και οι υπόλοιποι ψευδοφάρμακο για λόγους σύγκρισης. Οι μελέτες αυτές δεν εξέταζαν το ρόλο της ασπιρίνης στην εμφάνιση καρκίνου, τα δεδομένα όμως επέτρεψαν την εξαγωγή στατιστικά σημαντικών αποτελεσμάτων. Το χρονικό διάστημα λήψης που απαιτείται για να εμφανιστεί η αντικαρκινική δράση της ασπιρίνης βρέθηκε να ποικίλλει: πέντε χρόνια για τους καρκίνους του οισοφάγου, του παγκρέατος, του εγκεφάλου και του πνεύμονα, 10 χρόνια για τον καρκίνο του στομάχου και του παχέος εντέρου και 15 χρόνια για τον καρκίνο του προστάτη. Στην περίπτωση των καπνιστών, έδειξε η ανάλυση, η ασπιρίνη δεν φαίνεται ικανή να προλάβει τις παρενέργειες: Στην περίπτωση του καρκίνου του πνεύμονα και του λάρυγγα, η προστατευτική δράση περιορίζεται στα αδενοκαρκινώματα, τα οποία εμφανίζονται κυρίως σε μη καπνιστές.
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Γράφει η κα Τσαμπούρη Περιστέρα Συνταξιούχος Καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας-Πρώην Διαιτολόγος του Νοσοκομείου Κοζάνης
(Ca = Καρκίνος)
‘’Κάθε νόσος είναι η εκδήλωση μιας <διαταραχής> στο ενιαίο
σύνολο του οργανισμού μας. Ένας νους υγιής
βρίσκεται σε ένα υγιές σώμα’’
Ο καρκίνος αποτελεί την πιο πολυσυζητημένη αρρώστια της εποχής μας, αφού ακόμα δεν έχει βρεθεί η ρίζα της προέλευσής του. Είναι αρρώστια γνωστή από τα πολύ παλιά χρόνια. Μάλιστα ο Ιπποκράτης πικραγγουριά συνιστούσε για τους καρκίνους του πεπτικού συστήματος, σημειώνοντας πως ο ασθενής έπρεπε να είναι σε καλή φυσική κατάσταση για να πιει το (ισχυρά καθαρτικό) ρόφημα, ενώ τα αρχαία κείμενα αναφέρουν πώς καυτηρίασε επιτυχώς έναν καρκίνο του λάρυγγα. Αντιθέτως, δεν μπόρεσε να σώσει μια γυναίκα από τα Άβδηρα με προχωρημένο καρκίνο του μαστού, τα κλινικά συμπτώματα του οποίου περιέγραψε λεπτομερώς. Συνιστούσε πάντως τη χειρουργική εκτομή του καρκίνου του μαστού, ενώ αντίθετα δεν συμβούλευε να χειρουργούνται οι εσωτερικοί καρκίνοι: τους θεωρούσε αθεράπευτους και είχε παρατηρήσει ότι ο ασθενής επεβίωνε περισσότερο αν αφηνόταν χωρίς θεραπεία. Έξι περίπου αιώνες αργότερα, ο Γαληνός προσέθεσε την τέφρα από κελύφη καβουριών και οστράκων στις συνταγές με τα φάρμακα κατά του καρκίνου (κατασκευάζοντας έμπλαστρα σε συνδυασμό και με άλλα συστατικά), ενώ το μέλι, το οποίο ήταν παρόν από την εποχή του Ιπποκράτη, παρέμεινε βασικό στοιχείο των συνταγών του μαζί με το κρασί, το λάδι και τα ζωικά λίπη. Όμως με το πέρασμα του χρόνου οι έρευνες έχουν φωτίσει κάποιες πλευρές του προβλήματος.
Κάθε άνθρωπος έχει έναν μηχανισμό <επισκευής> των κυττάρων, που παρουσιάζουν πρόβλημα. Αυτό γίνεται με έκκριση διαφόρων πρωτεϊνών και είναι διαδικασία πολύ περίπλοκη και εκτός Standard ανοσοποιητικού. Εάν ο μηχανισμός αυτός χαλάσει και η πιθανότητα να χαλάσει είναι μετά τα 50 έτη ηλικίας, τότε δυστυχώς δεν έχει βρεθεί τρόπος επισκευής και στην περίπτωση αυτή η κατάληξη είναι μοιραία. Συνήθως οι περιπτώσεις καρκίνου, που την έχουν <σκαπουλάρει> οφείλονται σε τοπική, μη επιθετική διαταραχή του μηχανισμού, που οφείλεται σε ιό (ιογενής καρκίνος). Το συμπέρασμα είναι ότι: ό, τι και να κάνεις διατροφικά εάν το σύστημα έχει χαλάσει δεν επισκευάζεται.
Ο όγκος καρκινογεννών σωματιδίων, που εισπνέει ο άνθρωπος, που ζει σε πόλη με βεβαρημένη ατμόσφαιρα, όπως οι μεγαλουπόλεις, ξεπερνά κατά πολύ τον όγκο καρκινογεννών σωματιδίων του μέσου καπνιστή, αντιλαμβάνεται κανείς τι γίνεται.
Μια βασική αιτία χαλάσματος του μηχανισμού είναι και η διατροφή σε ότι αφορά μεταλλαγμένα λαχανικά και κρέας. Στις ΗΠΑ, που η χρήση μεταλλαγμένων τροφών είναι πολύ διαδεδομένη, ένας στους δύο πολίτες πεθαίνει από καρκίνο.
Σαν προστασία έναντι της βλάβης του μηχανισμού καλό είναι να γνωρίζετε τα παρακάτω:
¨ Μην αφήνετε το άγχος να σας κυριεύει.
¨ Ξεφύγετε από την μολυσμένη ατμόσφαιρα όσο πιο συχνά μπορείτε.
¨ Μην αφήνετε τον εαυτό σας να καταβάλλεται από στενοχώρια, ότι και αν έχει τύχει.
¨ Κάνετε Sex.
¨ Χρησιμοποιείτε τα πόδια σας για περπάτημα-όχι για τρέξιμο. Περπατάτε αν μπορείτε γύρω στα 2 χιλιόμετρα την ημέρα.
¨ Όσοι έχετε κήπο ή χωράφι καλλιεργείστε λαχανικά και εάν δεν μπορείτε οι ίδιο βάλτε κάποιον να το κάνει. Και οικονομία γίνεται και καλύτερα τρώτε.
¨ Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι μην χρησιμοποιείτε φαρμακευτικά σκευάσματα αύξησης απόδοσης. Πάρετε άδεια ή κοιμηθείτε. Η μακρόχρονη αίσθηση κούρασης χαλάει το μηχανισμό.
¨ Μην αποφεύγετε το ίδρωμα το καλοκαίρι. Ο ιδρώτας διώχνει τοξίνες. Η ζωή με τον κλιματισμό εμποδίζει το φυσικό καθάρισμα του οργανισμού. Να χρησιμοποιείτε με μέτρο τον κλιματισμό.
¨ Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε άλλα σκευάσματα, που προσδίδουν νεανική εμφάνιση, προκαλούν βλάβη στο πάγκρεας και με μακροχρόνια χρήση βλάβη του μηχανισμού.
¨ Οι εύσωμοι και οι υπέρβαροι να μην χρησιμοποιούν σκευάσματα αδυνατίσματος. Προκαλούν επίσης βλάβη του μηχανισμού, λόγω μεταβολής του μεταβολισμού.
¨ Αποφύγετε όσο μπορείτε την παραμονή σε χώρους με πέραν του ενός ασυρμάτου εκπομπού, από την περιοχή 2.5 GHz και άνω. Και
¨ Γενικά <ακούτε> το σώμα σας. Οποιαδήποτε επιμένουσα μεταβολή σε αυτό, που κάνετε και αισθάνεστε καθημερινά, είναι ύποπτη.
Οι ειδικοί ενημερώνουν σχετικά με τον καρκίνο: Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια του μυαλού, του σώματος και της ψυχής. Ένα ενεργό και θετικό πνεύμα θα βοηθήσει τον μαχητή του καρκίνου να επιβιώσει. Ο θυμός, η πικρία και τα δυσάρεστα συναισθήματα θέτουν το σώμα σε ένα αγχώδες και όξινο περιβάλλον. Μάθετε το πνεύμα σας να αγαπά και να συγχωράει. Μάθετε να χαλαρώνετε και να απολαμβάνετε τη ζωή. Σημαντική αποκάλυψη ήταν το γεγονός ότι, στην εμφάνισή του παίζουν σημαντικό ρόλο παράγοντες της καθημερινής μας ζωής. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι:
Ø Κάθε άνθρωπος έχει καρκινικά κύτταρα στο σώμα του: Τα κύτταρα αυτά δεν φαίνονται στις συνήθεις εξετάσεις, εφόσον δεν έχουν πολλαπλασιαστεί σε ορισμένα δισεκατομμύρια. Όταν ο γιατρός διαβεβαιώνει τους καρκινοπαθείς ότι δεν υπάρχουν πλέον καρκινικά κύτταρα στο σωμα τους, μετά από θεραπεία, αυτό σημαίνει απλά ότι είναι αδύνατη η ανίχνευση των καρκινικών κυττάρων στις εξετάσεις τους, επειδή ο αριθμός τους δεν ανέρχεται καν στο ανιχνεύσιμο ποσό.
Ø Καρκινικά κύτταρα εμφανίζονται από 6 μέχρι και περισσότερες από 10 φορές στη ζωή ενός ανθρώπου.
Ø Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου είναι ισχυρό, τα καρκινικά κύτταρα καταστρέφονται και έτσι αποτρέπεται ο πολλαπλασιασμός τους και κατά συνέπεια ο σχηματισμός όγκων.
Ø Όταν κάποιος έχει καρκίνο αυτό υποδεικνύει ότι παρουσιάζει πολλαπλές διατροφικές ελλείψεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς, περιβαλλοντικούς και διατροφικούς παράγοντες, καθώς και στον τρόπο ζωής του ατόμου. Για να ξεπεραστούν οι πολλαπλές διατροφικές ελλείψεις, πρέπει να αλλάξει η διατροφή και να συμπεριληφθούν συμπληρώματα, τα οποία θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ø Η χημειοθεραπεία έχει να κάνει με τη δηλητηρίαση των ραγδαία αναπτυσσόμενων καρκινικών κυττάρων, αλλά και με την καταστροφή των ραγδαία αναπτυσσόμενων υγιών κυττάρων στο μυελό των οστών, την γαστρεντερική οδό, κλπ. και μπορεί να προκαλέσει οργανικές βλάβες στο ήπαρ, τους νεφρούς, την καρδιά, του πνεύμονες, κλπ.
Ø Η ακτινοβολία καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα και παράλληλα καυτηριάζει, σημαδεύει και καταστρέφει υγιή κύτταρα, ιστούς και όργανα.
Ø Η αρχική θεραπεία με ακτινοβολία και χημειοθεραπεία συχνά μειώνει το μέγεθος του όγκου. Ωστόσο, η παρατεταμένη χρήση χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας δεν έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω καταστροφή ενός όγκου.
Ø Όταν το σώμα φέρει υπερβολικό τοξικό φορτίο από χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, το ανοσοποιητικό σύστημα έχει είτε κατασταλεί, είτε καταστραφεί, έτσι το άτομο μπορεί να υποκύψει σε διάφορα είδη μολύνσεων και επιπλοκών.
Ø Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία μπορούν να προκαλέσουν τη μετάλλαξη των καρκινικών κυττάρων, ούτως ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικά, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται πιο δύσκολα. Οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και σε άλλες περιοχές.
Ø Ένας αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης του καρκίνου είναι η εξασθένηση των καρκινικών κυττάρων, με το να μην τους παρέχεται η τροφή, που χρειάζονται για να πολλαπλασιαστούν. Τα καρκινικά κύτταρα τρέφονται με:
ü Η ζάχαρη: Η ζάχαρη τρέφει τον καρκίνο. Αφαιρώντας τη ζάχαρη από τη διατροφή μας απομακρύνουμε μια σημαντική πηγή ενέργειας από τα καρκινικά κύτταρα. Τα υποκατάστατα της ζάχαρης, όπως τα Canderel, Nutra Sweet, Equal, Spoonful, παράγονται από ασπαρτάμη, που είναι βλαβερή. Ένα καλύτερο φυσικό υποκατάστατο θα ήταν το μέλι Manuka ή οι μελάσες, αλλά μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες. Το επιτραπέζιο αλάτι περιέχει χημικές προσθήκες για να αποκτήσει το λευκό του χρώμα. Καλύτερη εναλλακτική είναι μπαχαρικά τύπου Bragg’s aminos ή το θαλασσινό αλάτι.
ü Το γάλα κάνει το σώμα μας να παράγει βλέννα, ιδίως στη γαστρεντερική οδό. Ο καρκίνος τρέφεται από τη βλέννα. Διακόπτοντας το γάλα και υποκαθιστώντας το με γάλα σόγιας, χωρίς προσθήκη γλυκαντικών, τα καρκινικά κύτταρα εξασθενούν.
ü Τα καρκινικά κύτταρα ευδοκιμούν σε όξινο περιβάλλον. Μια διατροφή βασισμένη στο κρέας είναι όξινη. Είναι προτιμότερο να τρώμε ψάρι και λίγο κοτόπουλο, από ότι μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας. Το κρέας περιέχει επίσης αντιβιοτικά, αυξητικές ορμόνες και παράσιτα, που είναι όλα επιβλαβή, ειδικά για καρκινοπαθείς.
ü Μια διατροφή, που αποτελείται από 80% φρέσκους χυμούς και λαχανικά, σιτηρά ολικής άλεσης, σπόρους, ξηρούς καρπούς και λίγα φρούτα σας βοηθά να δημιουργήσετε ένα αλκαλικό περιβάλλον στο σώμα σας. Το 20% μπορεί να αποτελείται από μαγειρεμένα γεύματα, στα οποία να περιλαμβάνονται τα φασόλια. Οι χυμοί από φρέσκα λαχανικά παρέχουν ζωντανά ένζυμα, που απορροφούνται εύκολα και φτάνουν στα κύτταρα μέσα σε 15 λεπτά τρέφοντας και ενισχύοντας την ανάπτυξη υγιών κυττάρων. Για την πρόσληψη ζωντανών ενζύμων και τη δημιουργία υγιών κυττάρων δοκιμάστε να πιείτε φρέσκο χυμό λαχανικών (από τα περισσότερα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των βλαστών από τα φασόλια) και να φάτε ωμά λαχανικά 2 ή 3 φορές την ημέρα. Τα ένζυμα καταστρέφονται σε θερμοκρασίες άνω των 40ο Κελσίου.
ü Αποφεύγετε καφέ, τσάι και σοκολάτα, τα οποία περιέχουν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης. Το πράσινο τσάι είναι η καλύτερη εναλλακτική και έχει ιδιότητες κατά του καρκίνου. Νερό, καλύτερα καθαρισμένο ή φιλτραρισμένο, για την αποφυγή γνωστών τοξινών και βαρέων μετάλλων, που περιέχονται στο νερό της βρύσης. Το αποσταγμένο νερό είναι όξινο και καλύτερα να αποφεύγεται.
Ø Η πρωτεΐνη του κρέατος είναι δύσπεπτη και απαιτεί πολλά πεπτικά ένζυμα. Το άπεπτο κρέας, που παραμένει στα έντερα αποσυντίθεται και έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη συσσώρευση τοξικών ουσιών.
Ø Τα τοιχώματα των καρκινικών κυττάρων αποτελούνται από μια σκληρή πρωτεϊνική στιβάδα. Αποφεύγοντας ή μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος απελευθερώνονται περισσότερα ένζυμα, που επιτίθενται στα πρωτεϊνικά τοιχώματα των καρκινικών κυττάρων, με αποτέλεσμα τα κύτταρα φορείς να μπορούν να τα καταστρέψουν.
Ø Ορισμένα υποκατάστατα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα (IP6, Flor ssence, Essiac, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ουσιαστικά λιπαρά οξέα, κλπ.). Άλλα υποκατάστατα, όπως η Βιταμίνη Ε, είναι γνωστό ότι προκαλούν απόπτωση ή προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο, τη φυσιολογική μέθοδο του σώματος να απορρίπτει τα κατεστραμμένα, ανεπιθύμητα ή αχρείαστα κύτταρα.
Ø Πολύτιμα μέταλλα στην υπηρεσία της θεραπείας του καρκίνου: Τα πολύτιμα μέταλλα χρησιμοποιούνται πλέον και στην θεραπεία των διαφόρων μορφών καρκίνου και συγκεκριμένα σε συνδυασμένες θεραπείες των στερεών καρκινικών όγκων, όπως για παράδειγμα η πλατίνα χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες, με τη μορφή του χημείο-θεραπευτικού φαρμάκου cis-Platin. Επειδή, όμως, η πλατίνα, η οποία είναι ένα ισχυρό αντικαρκινικό φάρμακο, αποδείχθηκε τοξική και έχει σοβαρές παρενέργειες, σήμερα, οι επιστήμονες στρέφονται στη χρήση ενός λιγότερου τοξικού χημείο-θεραπευτικού φαρμάκου, με συστατικό την πλατίνα, το carboplatin. Ο χαλκός έχει ήδη εφαρμοστεί σε αντικαρκινικές θεραπείες σε πειραματόζωα Όπως ανέφερε καθηγητής Πανεπιστημίου, οι έρευνες προσανατολίζονται πλέον στη δημιουργία νέων αντικαρκινικών φαρμάκων, που στηρίζονται στην παρουσία ενώσεων των μετάλλων ρουθήνιο, γάλλιο, χρυσός, λευκόχρυσος και λανθάνιο, τα οποία έχουν δείξει πολύ καλή συμπεριφορά στην αντιμετώπιση των καρκινικών όγκων. Οι έρευνες αυτές, που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών, έχουν δείξει αντικαρκινική δράση σε πειραματόζωα, αλλά θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία για να δημιουργηθούν τα νέα φάρμακα, που θα χρησιμοποιηθούν σε ανθρώπους. Άλλος καθηγητής Πανεπιστημίου της Ολλανδίας, εξηγεί ότι, ορισμένα μέταλλα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση παθήσεων, μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν και για θεραπευτικούς λόγους. Για παράδειγμα, το γάλλιο, το οποίο χρησίμευε σαν διαγνωστικό, αποδεικνύεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν θεραπευτικό, ενώ το ρουθήνιο, στο τρίτο στάδιο των κλινικών δοκιμών, αποδείχτηκε τοξικό και τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να μειώσουν την τοξικότητά του ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν θεραπευτικό. Απώτερος στόχος των μελετών είναι η δημιουργία ενός σχήματος που θα περιλαμβάνει διάγνωση και θεραπεία ταυτόχρονα. Οι επιστήμονες θα έχουν σύμμαχό τους σ' αυτές τις προσπάθειες τη νανοτεχνολογία, η οποία, με τη διάγνωση της νόσου, θα βοηθά και στη στοχευμένη θεραπεία. Η χρήση των ενώσεων μετάλλων δεν περιορίζεται μόνο στη θεραπεία του καρκίνου, αλλά βρίσκει εφαρμογή και στην καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ, ενώ τα μεταλλικά ιχνοστοιχεία παίζουν ρόλο στις μολυσματικές αρρώστιες. Μέταλλα, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το αργίλιο, ο ψευδάργυρος, που βρίσκονται στον ανθρώπινο οργανισμό, κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να γίνουν τοξικά, καθώς παράγουν πολύ δραστικές μορφές οξυγόνου (ελεύθερες ρίζες), οι οποίες ευθύνονται για το οξειδωτικό στρες, που καταστρέφει τα νευρωνικά κύτταρα του εγκεφάλου και προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ. Οι έρευνες, που γίνονται, προσανατολίζονται στην κατανόηση του ρόλου αυτών των μετάλλων και τη δημιουργία μορίων, τα οποία θα τα δεσμεύουν ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν από τον οργανισμό ή να εξουδετερωθούν.
Ø Η βιταμίνη D ίσως προστατεύει από τον καρκίνο: Η ηλιοθεραπεία, με μέτρο, αυξάνει την παραγωγή βιταμίνης D. Η βιταμίνη D, που παράγεται φυσιολογικά στο δέρμα έπειτα από έκθεση στον ήλιο, μπορεί σε υψηλές δόσεις να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου διαφόρων μορφών έως και 50%, σύμφωνα με ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας από Αμερικανούς ερευνητές. Οι ειδικοί τονίζουν πάντως, ότι η πρόσληψη μεγάλων δόσεων της βιταμίνης πρέπει να γίνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη γιατρού, καθώς σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί προκαλέσει προβλήματα στους νεφρούς και το συκώτι. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 63 παλαιότερες μελέτες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας και του προστάτη. Οι επιστήμονες υποψιάζονταν ότι η βιταμίνη σχετίζεται με τη συχνότητα καρκίνου, δεδομένου ότι στα άτομα αφρικανικής καταγωγής τα ποσοστά επιβίωσης από διάφορους καρκίνους είναι χαμηλότερα από ότι στους λευκούς. Αυτό ίσως συμβαίνει επειδή τα σκούρα δέρματα παράγουν λιγότερη βιταμίνη D έπειτα από έκθεση στον ήλιο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η πρόσληψη 1.000 διεθνών μονάδων (IU) της βιταμίνης, δηλαδή 25 μικρογραμμάρια, μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο και κατά 30% τον κίνδυνο κακοήθων όγκων στο μαστό και στον τράχηλο της μήτρας. Η βιταμίνη, εκτός του ότι παράγεται στο δέρμα, υπάρχει επίσης σε ορισμένα τρόφιμα, όπως στα λιπαρά ψάρια, τις μαργαρίνες και το κρέας. Ο συνδυασμός των τροφών αυτών με περιορισμένη έκθεση στον ήλιο αρκεί για την πρόσληψη επαρκούς ποσότητας της βιταμίνης. Συμπληρώματα βιταμίνης D συνταγογραφούνται συχνά σε μετά-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, καθώς αυξάνουν την απορρόφηση ασβεστίου και προστατεύουν έτσι τα οστά. Ωστόσο, δόσεις άνω των 2.000 IU ημερησίως μπορεί να αυξήσει επικίνδυνα τη συγκέντρωση του ασβεστίου στο αίμα, επιβαρύνοντας τους νεφρούς και το συκώτι.
Οι εκατοντάδες μελέτες, που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια καταλήγουν στο συμπέρασμα πως μπορούμε να αποφύγουμε τον καρκίνο, μπορούμε να προλάβουμε το 60% όλων των τύπων καρκίνου, αν κάνουμε μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Η επιλεγμένη διατροφή, όσο και η διακοπή του καπνίσματος είναι σημαντικά προληπτικά μέτρα.
Δυστυχώς και σήμερα ακόμη η πολύπλευρη σημασία της σωστής διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου δεν αποτελεί συνείδηση του μέσου πολίτη της χώρας μας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν και το λένε πως αν είναι κάτι να σου συμβεί θα σου συμβεί και πως κάθε επιμέρους προσπάθεια, καθαρά προληπτική, είναι μάταια. Και ιδιαίτερα σήμερα, που διάφορα κέντρα Έρευνας (Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον καρκίνο, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον καρκίνο) ανακοινώνουν πως ποσοστό 60% όλων των καρκίνων που εκδηλώνονται, σχετίζονται άμεσα με τη διατροφή, τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα, την παχυσαρκία και με άλλους παράγοντες που βρίσκονται σε απόλυτη συνάρτηση με τον τρόπο ζωής και συνεπώς θα μπορούσαν να αλλάξουν.
Στις τροφές μας εμφανίζονται ενώσεις που θεωρούνται ύποπτες για καρκινογόνο δράση ή δρουν συνεργατικά με διάφορα καρκινογόνα. Καταστρέφουν το DNA, το γενετικό υλικό που περιλαμβάνουν τα κύτταρά μας, δηλαδή το υλικό που ελέγχει τη διαίρεση των κυττάρων. Όταν το DNA καταστραφεί η διαίρεση των κυττάρων γίνεται ανεξέλεγκτα και αυτό είναι που προκαλεί τους καοήθεις όγκους.
Παρατηρήσεις έδειξαν πως ο καρκίνος συνδέεται συχνά με την ποσότητα και λιγότερο με την ποιότητα της τροφής που καταναλώνουμε. Υπάρχουν και ορισμένα στοιχεία των τροφών που οδηγούν στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, όπως δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά συνδέονται με υψηλούς δείκτες εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου. Επίσης επικίνδυνα έχουν κριθεί και ορισμένα πρόσθετα τροφίμων, όπως οι χρωστικές, αν και δεν βρέθηκε συσχέτιση ακόμα. Περιέχονται όμως και ουσίες που εμποδίζουν την καρκινογένεση και την εξέλιξη των νεοπλασιών, δρώντας κατά κάποιο τρόπο σαν προφυλακτικά μέσα. Έτσι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά, συνδέονται με χαμηλούς δείκτες εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου. Επομένως μπορούμε με μερικές τροποποιήσεις στο διαιτολόγιό μας να αποφύγουμε εκείνες τις τροφές που πιστεύεται ότι περιέχουν, είτε από τη φύση είτε από τις διάφορες κατεργασίες που υφίστανται, πιθανές καρκινογόνες ουσίες.takhs0
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου