ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ & ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ

tarahtiko

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε κυβερνητικά κτίρια στην Τρίπολη


Η Μόσχα ζητεί από τους απεσταλμένους του Καντάφι να εφαρμόσουν την απόφαση του ΟΗΕ


Η Ρωσία ζήτησε σήμερα από τους απεσταλμένους του λιβυκού καθεστώτος που μετέβησαν στη Μόσχα να εφαρμόσουν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να σταματήσουν οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του άμαχου πληθυσμού, τόνισε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

«Θέσαμε τις ερωτήσεις που αντανακλούν τη θέση μας επί της αρχής η οποία είναι κατά πρώτον να σταματήσει να χύνεται αίμα το συντομότερο δυνατόν στη Λιβύη», τόνισε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι «καταστήσαμε σαφές ότι είναι απαραίτητο για τη λιβυκή ηγεσία να αρχίσει να εφαρμόζει πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας».

«Το βασικό τώρα είναι να συμφωνηθεί η προθεσμία και οι όροι της κατάπαυσης του πυρός», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι κάλεσε την Τρίπολη να «συνεργαστεί με τον ΟΗΕ ώστε να επιτρέψει την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλο το λιβυκό έδαφος».

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη είχε ζητήσει από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι την κατάπαυση του πυρός και την άμεση προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις πόλεις που επλήγησαν από τις επιχειρήσεις καταστολής.

Στην Τρίπολη, δύο κυβερνητικά κτίρια τυλίχθηκαν στις φλόγες νωρίς σήμερα το πρωί μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ. Τα δύο κτίρια, το ένα των υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας της αστυνομίας και το άλλο, η έδρα του υπουργείου Επιθεώρησης και Λαϊκού Ελέγχου --όργανο για την πάταξη της διαφθοράς -- βρίσκονται στη λεωφόρο Αλ-Τζαμαχιρίγια, σε μια συνοικία με πολλές διοικητικές υπηρεσίες και κατοικίες στο κέντρο της Τρίπολης, κοντά στην κατοικία του συνταγματάρχη Καντάφι.

Δύο εκρήξεις είχαν ακουστεί στον τομέα αυτό γύρω στις 01:30' τοπική ώρα (02:30' ώρα Ελλάδος).

Η υπουργός Λαϊκού Ελέγχου που ήταν παρούσα στο σημείο αυτό έκανε λόγο για τραυματίες ανάμεσα σε υπαλλήλους του υπουργείου.

Ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχίμ καταδίκασε τις επιθέσεις λέγοντας ότι τρομοκρατούν το λαό, σύμφωνα με το δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Ο Μούσα Ιμπραχίμ δήλωσε ότι ηγετικά στελέχη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, που εκπροσωπεί τους εξεγερμένους, τα οποία αποτελούσαν μέρος του καθεστώτος πριν αποσκιρτήσουν, είχαν ζητήσει από το ΝΑΤΟ να βομβαρδίσει την έδρα του υπουργείου για να καταστραφούν τεκμήρια της εμπλοκής τους σε υποθέσεις διαφθοράς.

Η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, απείχε στις 17 Μαρτίου κατά την ψήφιση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας που επέτρεψε την επέμβαση του διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη, ούτε άσκησε το δικαίωμα αρνησικυρίας της.

Έκτοτε η Ρωσία, που διατηρεί σχέσεις με το καθεστώς της Τρίπολης, έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τις χώρες της Δύσης ότι παραβιάζουν το πνεύμα και το γράμμα της απόφασης.




www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...