ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ & ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ

tarahtiko

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Πώς να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης



 Σας έχω ένα μικρό… δώρο: προτεινόμενη δίαιτα για να απαλλαγείτε μία καλή από τα κιλά της εγκυμοσύνης. Ωστόσο οφείλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας: κανένας…
επεμβατικός τρόπος δεν είναι ισχυρότερος από τη θέλησή σας. Γι’ αυτό μην παρασύρεστε από τις σταρ που φωτογραφίζονται με μπικίνι 4 βδομάδες μετά τον τοκετό (έχουν… καλοπληρωμένο φωτογράφο ή τους κάνουν καλό photoshop και προσωπικό διαιτολόγο!). Χρειάζεται υπομονή, θέληση και πρόγραμμα για να αποκτήσετε ξανά το σώμα που είχατε πριν την εγκυμοσύνη και δύο βασικά μυστικά: άσκηση και σωστή διατροφή.
Βασικές οδηγίες
Κάντε υπομονή: Εάν γεννήσατε πρόσφατα η βασική σας προτεραιότητα είναι να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ανακάμψει από τον τοκετό. Μην προσπαθήσετε να χάσετε απότομα βάρος με εξαντλητικές δίαιτες. Η υγεία σας είναι πιο πολύτιμη από την απώλεια βάρους. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους, όπως το να χάνετε 2 περίπου κιλά το μήνα. Μην ξεχνάτε πως το σώμα σας υπέστη μεγάλες σωματικές και ψυχικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, και μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να βρείτε ξανά τον παλιό σας εαυτό.
Επιμείνετε στον θηλασμό: Μελέτες έχουν δείξει πως ο θηλασμός για έξι τουλάχιστον μήνες μετά τη γέννα μειώνει την απόκτηση βάρους μέσα στα επόμενα χρόνια σας. Αν και ο θηλασμός μπορεί να σας ανοίξει την όρεξη, θα πρέπει να είσαστε πολύ προσεχτικοί στις επιλογές σας. Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Όταν θηλάζετε οι ειδικοί συνιστούν να ακολουθείτε το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, με 5 γεύματα ημερησίως + ένα μικρό σνακ (π.χ. 1 τοστ, 1 φρουτο, 1 γιαούρτι) και να μην κάνετε εξανλητικές δίαιτες.
Αποφύγετε τη ζάχαρη: Βρίσκεται σχεδόν παντού: στα γλυκά, στον καφέ, σε αναψυκτικά κ.λπ. Αντί για γλυκό επιλέξτε ένα γιαούρτι με μέλι ή ένα γλυκό φρούτο.
Αποφύγετε τα κορεσμένα λίπη: Θα τα βρείτε στο λίπος του κρέατος, στα πλήρη γαλακτοκομικά, στα συσκευασμένα γλυκά όπως μπισκότα, σοκολάτες κ.τλ.
Ασκηθείτε: Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα δεν αποτελεί εμπόδιο, ακόμη κι όταν θηλάζετε. Μην ξεχνάτε επίσης να πίνετε πολλά υγρά και νερό.
Προτεινόμενα γεύματα για απώλεια βάρους
Το παρακάτω διαιτολόγιο είναι ενδεικτικό και προτείνεται μόνον αν είστε ενήλικες, υγιείς και δεν βρίσκεστε σε περίοδο γαλουχίας.
Για πρωινό
Δημητριακά με ξηρούς καρπούς με ημιάπαχο γάλα
ή δημητρικά ολικής άλεσης με ημιάπαχο γάλα και μισή μπανάνα
ή ομελέτα με μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης
Για γεύμα
Σούπα λαχανικων με ψωμί ολικής άλεσης
ή ψητό ψάρι με ρύζι και λαχανικά στον ατμό
ή πράσινη σαλάτα με κοτόπουλο ή τόνο
Για βραδινό
Ζυμαρικά ολικής άλεσης με κιμά και σαλάτα εποχής
ή φιλέτο με βραστές πατάτες και σαλάτα εποχής
ή ψητό κοτόπουλο με πράσινη σαλάτα
Για σνακ
Μία χούφτα ωμούς ξηρούς καρπούς
ή ένα φρούτο
ή 2 κράκερ ολικής άλεσης με λίγο τυρί κότατζ
ή άπαχο γιαούρτι με σταφίδες και ωμά αμύγδαλα
Το μυστικό
Η συνιστώμενη εβδομαδιαία απώλεια βάρους είναι μισό έως ένα κιλό, που αντιστοιχεί σε 500 περίπου θερμίδες λιγότερες την ημέρα. Μην ακολουθείτε δίαιτες που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα σε μικρό χρονικό διάστημα, ενδέχεται να προκαλέσουν διαταραχές στο μεταβολισμό σας. Άλλωστε, στις δίαιτες εξπρές αυτό που χάνετε δεν είναι λίπος, αλλά υγρά και μυϊκή μάζα.
Πηγή:omorfamistika


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...