ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ & ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ

tarahtiko

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Τη Στρογγυλή Τράπεζα του Αρθούρου θεωρούν ότι βρήκαν οι Σκωτσέζοι


Το Βήμα
Εδώ η στρογγυλή τράπεζα του βασιλιά Αρθούρου, εκεί η στρογγυλή τράπεζα του βασιλιά Αρθούρου... Πού είναι τελικά; Και αν υπήρξε βεβαίως, βασιλιάς Αρθούρος...

Στη Σκωτία πάντως οι αρχαιολόγοι θεωρούν τώρα, ότι μπορεί να την έχουν εντοπίσει στο κάστρο του Stirling κάτω από το μνημείο King’s Knot, που είναι μία χωμάτινη κατασκευή με γεωμετρικό σχήμα στους πρώην βασιλικούς κήπους και καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Γιατί αν το Knot, όπως υπάρχει σήμερα, χρονολογείται από το 1620, το κεντρικό του ανάχωμα εκτιμάται ότι θα ήταν πολύ παλαιότερο. Να σημειωθεί ωστόσο, ότι πριν από ένα χρόνο η
Στρογγυλή Τράπεζα και πάλι είχε ανακαλυφθεί, αλλά σε άλλο σημείο.

Η έρευνα διεξήχθη για πρώτη φορά τον Μάιο και Ιούνιο από αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης σε συνεργασία με ιστορικούς και αρχαιολογικούς φορείς της περιοχής σε μια προσπάθεια να αποκαλυφθούν κάποια από τα μυστικά του. Και τα πορίσματά τους δείχνουν ότι υπήρχε πράγματι μία στρογγυλή προεξοχή στην θέση αυτή, η οποία προηγείται χρονικά των ορατών χωματουργικών εργασιών. Όπως δήλωσε για την ακρίβεια ο ιστορικός Τζον Χάρισον, πρόεδρος της Ιστορικής Εταιρείας του Stirling και της Αρχαιολογικής Εταιρείας που ξεκίνησε το έργο, «οι αρχαιολόγοι με γεωφυσική τηλεπισκόπιση έχουν εντοπίσει υπολείμματα μίας κυκλικής τάφρου και άλλων έργων κάτω από το King’s Knot, ευρήματα που ρίχνουν νέο φως στην παράδοση της Στρογγυλής Τραπέζης του βασιλιά Αρθούρου».

Η υπόθεση ότι αυτό το περίεργο γεωμετρικό ανάχωμα σχετίζεται με τη στρογγυλή τράπεζα όπου ο Βασιλιάς Αρθούρος συγκέντρωνε τους ιππότες του δεν διατυπώνεται για πρώτη φορά. Γύρω στο 1375 ο Σκωτσέζος ποιητής Τζον Μπάρμπουρ είχε πει ότι το στρογγυλό τραπέζι βρισκόταν στα νότια του κάστρου του Stirling, πράγμα που επανέλαβε το 1478 ο Γουίλιαμ του Γουόρτσεστερ, ενώ με παρόμοιο τρόπο συνδέθηκε με το θρύλο του βασιλιά Αρθούρου ο σερ Ντέιβιντ Λίντσεϊ, Σκωτσέζος συγγραφέας του 16ου αιώνα.

Να σημειωθεί ότι οι ντόπιοι αναφέρονται σε αυτή τη χορταριασμένη χωμάτινη κατασκευή ως «φλιτζάνι και πιατάκι». Στο μεταξύ αεροφωτογραφίες που είχαν ληφθεί το 1980 είχαν δείξει τρία ομόκεντρα χαντάκια κάτω και γύρω από το ανάχωμα δείχνοντας έτσι ότι είχε προηγηθεί ένα χωματουργικό μνημείο.

Η νέα έρευνα, που χρησιμοποίησε τις τελευταίες επιστημονικές τεχνικές για να δείξει χαμένες διαμορφώσεις και κατασκευές, έφθασε ως ένα μέτρο κάτω από το έδαφος. Αποκάλυψε επίσης μια σειρά από τάφρους νότια από το κύριο ανάχωμα, ερείπια κτιρίων αλλά και πιο πρόσφατες κατασκευές. «Είναι ένα μυστήριο που τα τεκμήρια δεν μπορούν να λύσουν αλλά η γεωφυσική έρευνα μας έχει δώσει νέες ιδέες», λέει ο Χάρισον, ο οποίος μελετά το King’s Knot εδώ και 20 χρόνια. Προσθέτει όμως πως «Δεν μπορούμε να πούμε φυσικά ότι ο Βασιλιάς Αρθούρος ήταν εκεί, αλλά η διαμόρφωση που περιβάλλει τον πυρήνα του Knot θα μπορούσε να εξηγήσει κάποιες πλευρές της ιστορίας».

«Η περιοχή γύρω από το κάστρο Stirling περιλαμβάνει μερικά από τα ωραιότερα μεσαιωνικά τοπία στην Ευρώπη», λέει ο αρχαιολόγος Στίβεν Ντίγκνι, ο οποίος συντόνισε το έργο. «Αυτή η έρευνα είναι ένα συναρπαστικό πρώτο βήμα σε μια σοβαρή προσπάθεια εξερεύνησης και ερμηνείας του. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι μονάρχες της Σκωτίας ενσωμάτωναν ένα αρχαίο στοιχείο στον κήπο τους, κάτι που γνωρίζουμε πως συνέβη και σε άλλες χώρες»

Οι έρευνες πρόκειται να συνεχιστούν με την αρχή του Σεπτεμβρίου. Όσο για τον βασιλιά Αρθούρο, κανείς δεν γνωρίζει φυσικά αν ήταν πραγματικό πρόσωπο ή ένας μύθος ή ακόμη απλώς ένας χαρακτήρας στη μεσαιωνική ποίηση. Υποτίθεται πάντως, ότι συνδέεται με έναν άνδρα, που ονομαζόταν Ριοθάμους, έζησε στη μετά-ρωμαϊκή Βρετανία κατά τον 5ο αιώνα μ.Χ., και μπορεί να ονομαζόταν επίσης Αρτούριους. Σύμφωνα με τον μύθο επρόκειτο για έναν δημοφιλή βασιλιά, ο οποίος ανέβηκε στον θρόνο σε νεαρή ηλικία και ανάγκασε τους Σάξονες να εγκαταλείψουν τη Βρετανία. Το θάρρος, η γενναιοδωρία του, η αρχοντιά, η ευγένεια και η αυταπάρνηση καθιέρωσαν τότε ένα νέο ήθος στη δημόσια ζωή με επιρροή που επεκτάθηκε στην Ευρώπη.
Πηγή: Το Βήμα, Μαρία Θερμού, 29/08/2011
Από το arxaiologia.gr
http://kalyterotera.blogspot.com/2011/08/blog-post_7815.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...