Χωρίς ποιες συσκευές δεν θα μπορούσες να ζήσεις; Είμαστε σίγουροι πως έχουμε πέσει μέσα και στις δέκα. Όμως πολλές από τις συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά, από τις πιο απλές μέχρι τις πιο πολύπλοκες, και τις θεωρούμε σήμερα αυτονόητες, προέρχονται από μια ιδέα που είχε κάποτε κάποιος ευφάνταστος ή και ιδιοφυής άνθρωπος, το όνομα του οποίου μπορεί και να μη μάθαμε ποτέ. Γι' αυτό κι εμείς σου παρουσιάζουμε τις συσκευές αυτές με τους δημιουργούς τους...
10.Ηλεκτρονικός υπολογιστής
Από τη λίστα αυτή δεν θα μπορούσε να λείπει η συσκευή που έχει αλλάξει άρδην τη ζωή μας τα τελευταία χρόνια: ο
ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Αν και ο Τσαρλς Μπάμπατζ θεωρείται ευρέως ο εφευρέτης του υπολογιστή, με τον σχεδιασμό της "Αναλυτικής Μηχανής" του το 1840, όπως και για τόσες άλλες σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις, στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που συνέβαλαν στη δημιουργία του σύγχρονου ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Η παλαιότερη υπολογιστική μηχανή, η οποία δεν διέθετε μεταλλικά γρανάζια και διακόπτες, ήταν το λεγόμενο cruncher, μια συσκευή που ήταν σε θέση να εκτελεί μαθηματικούς υπολογισμούς για στρατιωτικούς σκοπούς. Το MARK 1, ένα πρώιμο computer που χρησιμοποιήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε 16,7 μέτρα μήκος και 2,4 μέτρα πλάτος. Οι πρώτοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές χρησιμοποιούσαν μια τεχνολογία σωλήνων κενού αέρος, ήταν τεράστιοι σε μέγεθος και απίστευτα δαπανηροί στη λειτουργία τους.
Αν και τα πρώτα βήματα «σμίκρυνσης» των ηλεκτρονικών υπολογιστών έγιναν με τη χρήση των τρανζίστορ και των ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, έπρεπε να περιμένουμε την ανάπτυξη του μικροεπεξεργαστή για να καταστεί δυνατή η κατασκευή προσιτών personal computers. Το 1977 παρουσιάστηκε ο Apple II, ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής, ενώ ακολούθησε το πρώτο PC της ΙΒΜ λίγα χρόνια αργότερα.Οι δύο αυτοί ανταγωνιστές έφεραν την πληροφορική πιο κοντά στις μάζες. Βελτιώσεις όπως η ανάπτυξη ενός γραφικού περιβάλλοντος χρήστη (GUI) και ένα πιο διαισθητικό λειτουργικό σύστημα ακολούθησαν σύντομα.
Μέσα σε 30 μόλις χρόνια, οι υπολογιστές έχουν αλλάξει τον τρόπο εργασίας, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας των ανθρώπων. Πλέον, είναι πολύ δύσκολο να σκεφτεί κανείς έναν τομέα της ανθρώπινης ζωής που δεν έχει επηρεαστεί από την ανάπτυξη της τεχνολογίας των υπολογιστών.
9.Φούρνος μικροκυμάτων
Η ιδέα της παρασκευής ενός πλήρους, ζεστού γεύματος σε ελάχιστα λεπτά, έλαβε σάρκα και οστά το 1967, όταν και παρουσιάστηκε ο πρώτος
φούρνος μικροκυμάτων για οικιακή χρήση.
Η τεχνολογία των μικροκυμάτων χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στα συστήματα αναγνώρισης των ραντάρ, αλλά δεν είχε σκεφτεί κανείς ότι θα μπορούσε βρει εφαρμογή στην κουζίνα μας, μέχρι που συνέβη ένα ευτυχές ατύχημα στα μέσα της δεκαετίας του '40. Ο Δρ. Percy LeBaron Spencer, ένας υπάλληλος της Raytheon Company, έλιωσε κατά λάθος μια μπάρα καραμέλας κατά τη διάρκεια ενός πειράματος με ραδιοκύματα και αμέσως σκέφτηκε ότι αυτό θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στη διαδικασία του μαγειρέματος.
Οι φούρνοι μικροκυμάτων χρησιμοποιούν έναν μαγνητικό σωλήνα που παράγει σύντομα ραδιοκύματα, υψηλής ενέργειας, τα οποία αναταράσσουν τα μόρια νερού στα τρόφιμα, γεγονός που κάνει το μαγείρεμά τους ταχύτερο και πιο ομοιόμορφο. Αξιοποιώντας αυτή την ανακάλυψη, η Amana, θυγατρική της RAYTHEON παρουσίασε την πρώτη εμπορική συσκευή μικροκυμάτων το 1954 και ακολούθησε με ένα οικιακό μοντέλο το 1967, το ®Radarange. Σήμερα, υπολογίζεται ότι το 90% των αμερικανικών νοικοκυριών είναι εξοπλισμένα με έναν φούρνο μικροκυμάτων.
Οι θερμές ημέρες του καλοκαιριού φαντάζουν πλέον ανυπόφορες χωρίς τις κλιματιστικές συσκευές. Μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα, ο κόσμος βασιζόταν σε πιο απλές λύσεις για να εξασφαλίσει λίγη δροσιά, από τη σκιά ενός δέντρου έως την απόλαυση ενός παγωμένου αναψυκτικού, ενώ η ευρεία διάδοση του ηλεκτρισμού έφερε την ανακάλυψη του ανεμιστήρα, που αποτέλεσε το πρώτο τεχνολογικό επίτευγμα για ην καταπολέμηση της αφόρητης ζέστης.
Το 1902 ο Willis Carrier εφηύρε το πρώτο
air condition με σκοπό να ψύξει τον χώρο ενός τυπογραφείου και να αφαιρέσει ένα ποσοστό της υγρασίας που παραγόταν κατά τη διαδικασία εκτύπωσης. Το 1906 ο Carrier πατένταρε την πρωτότυπη μέθοδό του ψύξης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους και το 1928 λάνσαρε στην αγορά το Weathermaker, το πρώτο κλιματιστικό μηχάνημα που προοριζόταν για οικιακή χρήση. Σήμερα, περίπλοκα συστήματα κλιματισμού είναι σε θέση να διατηρούν ιδανικά επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους, σταθερά καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
7.H τηλεόραση
Η ιδέα της τηλεόρασης, δηλαδή της εκπομπής ενός σήματος κινούμενης εικόνας σε μακρινή απόσταση, γεννήθηκε περί τα τέλη του 19ου αιώνα, βασιζόμενη στην αρχή της φωτοαγωγιμότητας. Από εκείνες τις πρώτες προσπάθειες χρειάστηκε να περάσουν περίπου 90 χρόνια, για να μπορέσουν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο να παρακολουθήσουν ζωντανά στις οθόνες τους το 1969 τα πρώτα βήματα ενός ανθρώπου στο φεγγάρι.
Εν τω μεταξύ το κουτί με τις κινούμενες εικόνες και τον ήχο είχε αποκτήσει μια θέση στο σαλόνι των περισσότερων μοντέρνων νοικοκυριών του ανεπτυγμένου κόσμου, βασιζόμενο στην ιδέα ότι με το πάτημα ενός κουμπιού μπορούσε κανείς να βρεθεί στην καρδιά των γεγονότων, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Ακόμα και στη σημερινή εποχή του Internet, η τηλεόραση αποτελεί το δημοφιλέστερο μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας,. Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 1,5 δισεκατομμύρια συσκευές στον κόσμο – αριθμός που συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ οι τεχνολογικές δυνατότητες του μέσου, καθώς και οι «συνοδευτικές» του τεχνολογίες (ψηφιακά video recorder, HD-broadcasting, video on demand, σύνδεση στο Internet κλπ.) εξελίσσονται με αλματώδεις ρυθμούς. Το τηλεοπτικό μας μέλλον περιλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες και φωτεινότερες συσκευές, με ακόμα περισσότερες ψηφιακές ευκολίες και θα εκτυλίσσεται σε... τρισδιάστατο περιβάλλον.
6.Τα συστήματα αναπαραγωγής ηχογραφημένου ήχου
Φανταστείτε έναν κόσμο, όπου δεν θα υπήρχε η δυνατότητα ηχογράφησης και κατ' επιλογήν αναπαραγωγή της ανθρώπινης φωνής, της μουσικής και άλλων ήχων. Και για να μην πάτε πολύ μακριά, σκεφτείτε μόνο πόσο θα μας έλειπε η δυνατότητα να ακούμε την αγαπημένη μας μουσική όποια στιγμή θελήσουμε.
Αν και οι πρώτες προσπάθειες καταγραφής και αναπαραγωγής ήχων έγιναν ήδη το 1500 π.χ., έπρεπε να περιμένουμε έως το 1877, οπότε και ο Thomas Edison δημιούργησε τον φωνόγραφο, για να αρχίσουν να εξελίσσονται τα πράγματα στον τομέα του ηχογραφημένου ήχου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφεύρεση του Edison, βασίστηκε στην τεχνολογία εγγραφής που είχε ανακαλύψει ο Γάλλος Leon Scott λίγες δεκαετίες νωρίτερα.
Σήμερα μπορείτε να επιλέξετε μουσική με το πάτημα ενός κουμπιού ανάμεσα από χιλιάδες τραγούδια που έχετε αποθηκευμένα στο μικροσκοπικό σας m3 player. Να ξέρετε όμως ότι όλα ξεκίνησαν με μια ακτέργαστη, γεμάτη "σκρατς" εγγραφή του παραδοσιακού τραγουδιού "Mary Had A Little Lamb", που πραγματοποίησε ο ίδιος ο Edison πάνω σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
5.Το τηλέφωνο
Από τα πρώτα τηλέφωνα που λειτουργούσαν με μανιβέλα και επέτρεπαν τη σύνδεση μόνο μέσω τηλεφωνικού κέντρου, έως τα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα μέσω δορυφόρων και οπτικών ινών, τις ασύρματες συσκευές και την κινητή τηλεφωνία, έχουν περάσει μόλις κάτι παραπάνω από 100 χρόνια. Αν και την εφεύρεση του τηλεφώνου την πιστώνεται ευρέως ο Alexander Graham Bell, η τιμή ανήκει στην πραγματικότητα σε έναν ιταλό μετανάστη στην Αμερική, τον Antonio Meucci, ο οποίος κατέθεσε το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του «ομιλόντος τηλέγραφου» το 1849, αλλά ποτέ δεν προχώρησε στην κατασκευή του, επιτρέποντας Bell να κατοχυρώσει τη δική του πατέντα το 1876 και να προχωρήσει άμεσα στην παραγωγή της πρώτης συσκευής.
4.Το πλυντήριο ρούχων
Αν ζούσατε στην Αρχαία Ρώμη, το πιο πιθανό είναι ότι θα χτυπάγατε με δύναμη τα ρούχα σας σε ειδικές πέτρινες γούρνες, δίπλα σε κάποιο ποτάμι, για να εξαφανίσετε τους λεκέδες, ενώ θα χρησιμοποιούσατε τετηγμένο ζωικό λίπος, ως ένα πρώτο είδος σαπουνιού. Τα πρώτα χειροκίνητα «πλυντήρια», χρησιμοποιούσαν ένα σύστημα από πτερύγια που ανάδευε σαπουνόνερο, μια διαδικασία που εν πολλοίς ακολουθείται και στα μοντέρνα ηλεκτρικά πλυντήρια. Τα πλυντήρια χρησιμοποιούν σήμερα ένα σύστημα δύο κάδων («βαρελιών»), ένα εσωτερικό (που κρατάει τα ρούχα κοντά στον αναδευτήρα) και ένα εξωτερικό (που κρατά το νερό στη μηχανή. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου σταδίου της πλύσης/αποστράγγισης ο εσωτερικός κάδος περιστρέφεται σε κάποια μοντέλα με ταχύτητα που φτάνει και τα 130 km/h.
Τρόπους ψύξης των τροφών είχαν επινοήσει οι άνθρωποι από τις απαρχές του πολιτισμού, αλλά ο πατέρας του μοντέρνου ψυγείου θεωρείται ο Carl von Linden, ο οποίος ανακάλυψε μια πρακτική μέθοδο μετατροπής αερίου σε υγρό, διαδικασία κατά την οποία απορροφάται θερμότητα. Η αρχή αυτή διέπει και τα μοντέρνα ψυγεία. Το πρώτο
ψυγείο με αποκλειστικό σκοπό τη διατήρηση τροφίμων, κατασκευάστηκε το 1911 ενώ το πρώτο «οικιακό» μοντέλο παρουσιάστηκε από την εταιρία Frigidaire το 1923
Αν και οι πρώτες προσπάθειες δημιουργίας ενός συστήματος τουαλέτας πάνε πίσω στο 2500 π.χ., στη Μεσοποταμία, το πρώτο αληθινά ολοκληρωμένο δίκτυο τουαλέτας με αποχετευτικά κανάλια που έτρεχε νερό, το επινόησαν οι Ρωμαίοι και το εφάρμοσαν σε ευρεία κλίμακα. Η επόμενη μεγάλη επανάσταση στον... κρίσιμο αυτόν τομέα δεν ήρθε παρά στον 16ο αιώνα, όταν ο Sir John Harrington σχεδίασε το πρώτο καζανάκι! Ακόμα κι έτσι, έπρεπε να φτάσουμε στα τέλη του 19ου αιώνα για να αποκτήσουμε πρακτικά και υγιεινά καζανάκια που ήταν δυνατόν να εγκατασταθούν στα τότε υπερσύγχρονα σπίτια.
1.To ρολόι
Το πρώτο
ρολόι στην ιστορία ήταν πιθανότατα ένα ραβδί, χωμένο στη γη και η μέτρηση της ώρας γινόταν με την παρακολούθηση της σκιάς του σύμφωνα με την κίνηση του ηλίου. Ακόμα και ο εφευρέτης του πρώτου μηχανικού ρολογιού – κάπου στις αρχές του 14 αιώνα - μας είναι άγνωστος, αλλά τουλάχιστον έχουμε μια ιδέα για το πρώτο ξυπνητήρι της ιστορίας. Οι Αρχαίοι Έλληνες λοιπόν – ναι πάλι αυτοί – είχαν επινοήσει γύρω στο 250 π.χ. ένα είδος υδραυλικού ρολογιού, το οποίο γέμιζαν με νερό ανάλογα με τον χρόνο που ήθελα να μετρήσουν. Με την πάροδο του χρόνου, όταν το νερό έφτανε σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, το «ρολόι» άρχιζε να σφυρίζει!
http://grizosgatos.blogspot.com/2011/01/blog-post_13.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου