ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ & ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ

tarahtiko

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Αντιαεροπορικά πυρά στην Τρίπολη, εκρήξεις κοντά στη βάση του Καντάφι

Τρίπολη, Λιβύη
Στη δεύτερη νύχτα εισήλθε η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» που εξαπέλυσαν δυτικές δυνάμεις κατά της αεράμυνας και θέσεων των λιβυκών δυνάμεων. Αντιαεροπορικά πυρά και εκρήξεις ήχησαν το βράδυ της Κυριακής στο κέντρο της Τρίπολης, «οχυρό» του Μουαμάρ Καντάφι. Σύννεφα καπνού υψώθηκαν σύμφωνα με μαρτυρίες από την κατεύθυνση του προεδρικού παλατιού, ωστόσο η εικόνα είναι συγκεχυμένη. Ο Μουαμάρ Καντάφι «δεν βρίσκεται στη λίστα των στόχων», τονίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η λιβυκή κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα κατάπαυση του πυρός με άμεση εφαρμογή, ωστόσο Ουάσινγκτον και Λονδίνο αμφισβητούν τις διακηρύξεις. Σποραδικές εκρήξεις και σφοδροί πυροβολισμοί ακούγονταν το βράδυ της Κυριακής στους δρόμους της Βεγγάζης. Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών ανακοίνωσε ότι από την έναρξη της εξέγερσης 8.000 Λίβυοι έχουν πέσει νεκροί.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται και η δυτική συμμαχία διευρύνεται. Γαλλικά μαχητικά περιπολούν στον εναέριο χώρο της Λιβύης, ενώ επίκειται εντός των προσεχών ωρών εμπλοκή του Κατάρ, της πρώτης αραβικής χώρας. Εν τω μεταξύ, ο Αραβικός Σύνδεσμος επικρίνει τη Δύση για τη σφοδρότητα των βομβαρδισμών και συγκαλεί έκτακτη διάσκεψη. Την ίδια ώρα, στη Γερμανία έχει ανοίξει μέτωπο εσωτερικής αντιπαράθεσης για τη μη εμπλοκή της στις επιχειρήσεις.

Αντιαεροπορικά πυρά και εκρήξεις στην Τρίπολη

Ανταποκριτές διεθνών μέσων μετέδωσαν ότι αντιαεροπορικά πυρά και εκρήξεις ακούστηκαν το βράδυ της Κυριακής στο κέντρο της Τρίπολης. Πυκνοί καπνοί υψώθηκαν κατά πληροφορίες στη νότια περιοχή Μπαμπ Αζιζίγια της πρωτεύουσας, όπου βρίσκεται η κατοικία του Μουαμάρ Καντάφι. Περαιτέρω πληροφορίες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες.


26 φωτογραφίες


Ο αντιναύαρχος Μπίλ Γκόρτνεϊ, επικεφαλής του αμερικανικού στρατιωτικού επιτελείου, τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους στο αμερικανικό Πεντάγωνο ότι ο Καντάφι δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των στόχων των αεροπορικών επιδρομών.

Προσέθεσε ότι δεν έχει χαθεί κανένα πολεμικό αεροσκάφος της συμμαχίας από τις επιθέσεις της λιβυκής αντιαεροπορικής άμυνας και επισήμανε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για απώλειες αμάχων. Ο αντιναύαρχος ανέφερε ότι η λιβυκή αντιαεροπορική άμυνα έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα, επισήμανε πάντως πως προς το παρόν είναι δυνατό να πετούν ελικόπτερα του καθεστώτος.

Επιχειρησιακή εμπλοκή του Κατάρ - Η πρώτη αραβική χώρα

Ο Αμερικανός αντιναύαρχος ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Άμυνας ότι η συμμαχία που συγκρότησαν αρχικά η Γαλλία, Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία και ο Καναδάς διευρύνθηκε τις τελευταίες ώρες και συμπεριλαμβάνει πλέον το Βέλγιο και το Κατάρ.

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας προανήγγειλε ότι το Κατάρ θα εμπλακεί στις επιχειρήσεις εντός των προσεχών ωρών με τέσσερα πολεμικά αεροσκάφη.

Το Κατάρ είναι η πρώτη αραβική χώρα που έχει ανακοινώσει επίσημα ότι προτίθεται να μετάσχει στις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Γαλλία και Βρετανία, οι οποίες ηγήθηκαν της επιχείρησης, επεδίωξαν την όσο δυνατόν ευρύτερη αραβική στήριξη στη ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού.

Ωστόσο, οι επικρίσεις που διατύπωσε την Κυριακή ο Αραβικός Σύνδεσμος για τη σφοδρότητα των βομβαρδισμών (ο Σύνδεσμος στήριξε τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων) αποτελεί διπλωματικό «χαστούκι» για τη συμμαχία των δυνάμεων που έχουν αναλάβει τη στρατιωτική δράση.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου καταδίκασε το βομβαρδισμό αμάχων και συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των 22 κρατών-μελών του οργανισμού για να συζητήσουν την κατάσταση στη Λιβύη.

Γαλλικά μαχητικά επιχειρούν στη Λιβύη για δεύτερη συνεχή νύχτα προς επιτήρηση της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων έπειτα από μπαράζ πληγμάτων σε επιλεγμένους στόχους. Περισσότεροι από 110 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τις βρετανικές, τις γαλλικές και τις αμερικανικές δυνάμεις από την έναρξη της επιχείρησης που έλαβε την κωδική ονομασία «Αυγή της Οδύσσειας».

Δεκαπέντε γαλλικά μαχητικά πραγματοποίησαν περιπολίες την Κυριακή στον λιβυκό εναέριο χώρο και όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας δεν χρειάστηκε να βάλλουν κατά στόχων είτε στον αέρα είτε στο έδαφος γιατί δεν συνάντησαν καμία αντίσταση από την πλευρά των κανταφικών δυνάμεων.

Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικ Μάλεν, δήλωσε την Κυριακή ότι «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες 24 ώρες» και επιβλήθηκε επιτυχώς η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα, ωστόσο «μένουν πολλά να γίνουν ακόμα».

Την ίδια ώρα, στη Γερμανία έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση για τη μη εμπλοκή στις επιχειρήσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε απέρριψε τις κατηγορίες ότι το Βερλίνο έχει απομονωθεί μετά την άρνησή του να μετάσχει στη στρατιωτική επιχείρηση των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ.

«Η εντύπωση ότι η Γερμανία απομονώθηκε από την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα είναι απολύτως λανθασμένη. Πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όχι μόνο κατανοούν τη θέση μας, όχι μόνο τη σέβονται αλλά και την συμμερίζονται» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Βεστερβέλε. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων να αναφέρει ποιές είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμερίζονται τη γερμανική θέση, ο κ. Βεστερβέλε ανέφερε την Πολωνία.

Ωστόσο, την κυβερνητική απόφαση αποχής της Γερμανίας από τη στρατιωτική δράση κατά του Καντάφι, επέκριναν με σφοδρότητα εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, κατηγορώντας την γερμανική ηγεσία ότι συπμπλέει με δικτάτορες και όχι με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.

Δεν πείθει η νέα κατάπαυση του πυρός

Ένα 24ωρο μετά την έναρξη των επιχειρήσεων από γαλλικές, βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις, εκπρόσωπος των λιβυκών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι δόθηκε εντολή σε όλες τις μονάδες του στρατού να εφαρμόσουν κατάπαυση του πυρός από τις 21:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).

Η ενέργεια αυτή είναι απάντηση στο αίτημα της Αφρικανικής Ένωσης που διατυπώθηκε το Σάββατο και ζητούσε «την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών», ανέφερε. Προηγήθηκε δήλωση εκπροσώπου της κυβέρνησης που καλούσε παράλληλα όλες τις φυλές της χώρας σε μία ειρηνική πορεία από την Τρίπολη προς τη Βεγγάζη για συνομιλίες εθνικής συμφιλίωσης.

Πρόκειται για τη δεύτερη κατάπαυση του πυρός που ανακοινώνει το καθεστώς μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Η πρώτη κατάπαυση του πυρός, την Παρασκευή, παραβιάστηκε εντός ωρών.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο αμφισβήτησε τις νέες ανακοινώσεις του καθεστώτος. Ανάλογη η στάση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον: «Όλοι θυμούνται ότι προ ημερών ο Καντάφι κήρυξε εκεχειρία που παραβιάστηκε. Είπαμε τώρα, λέμε και τώρα ότι θα κριθεί από τις πράξεις και όχι από τα λόγια. Συνεχίζουμε την εφαρμογή του ψηφίσματος».

Ένα ζήτημα που θα μπορούσε να έχει σημασία είναι ότι στην ανακοίνωση που έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη δεν φαίνεται να γίνεται καμία αναφορά στον Μουαμάρ Καντάφι. Ο βρετανικός Guardian διερωτάται εάν αυτό θα μπορούσε να είναι μία απόπειρα να παρουσιαστεί ότι η πρωτοβουλία βρίσκεται στα χέρια ενός ευρύτερου κύκλου αντί μόνο του Καντάφι.

Ο Λίβυος συνταγμάρχης είχε προειδοποιήσει το πρωί της Κυριακής με πόλεμο διαρκείας εναντίον της Δύσης, καλώντας τους Λίβυους στα όπλα. «Δεν θα εγκαταλείψουμε τη χώρα μας, θα την απελευθερώσουμε» δήλωσε. Το λιβυκό καθεστώς κάνει λόγο για 64 τους νεκρούς από τις επιθέσεις.

Αγωνία για το ιταλικό ρυμουλκό

Το ιταλικό ρυμουλκό Augusta Offshore, το οποίο κατέλαβαν το βράδυ του Σαββάτου στρατιώτες του Μουαμάρ Καντάφι στο λιμάνι της Τρίπολης, κατευθύνεται τώρα κατά πληροφορίες προς πετρελαϊκή πλατφόρμα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, επιβιβάσθηκαν στο Augusta 11 άνδρες του λιβυκού στρατού που υποχρέωσαν τον καπετάνιο να σαλπάρει, με προορισμό πιθανότατα μια πετρελαϊκή πλατφόρμα, βορειοανατολικά της Τρίπολης.

Όπως έκανε γνωστό ο Ιταλός πλοιοκτήτης, τα μέλη του πληρώματος (οκτώ Ιταλοί, δύο Ινδοί και ένας Ουκρανός) είναι καλά στην υγεία τους, αλλά δεν είναι σε θέση πλέον να επικοινωνήσουν μαζί του».

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Repubblica, είναι πολύ πιθανό οι άνδρες του Καντάφι να προσπαθήσουν να καταλάβουν την συγκεκριμένη πλατφόρμα πετρελαίου, που φέρεται να ανήκει στην ιταλική εταιρία Eni. Θα πρέπει όμως να διαπιστωθεί ποια ακριβώς στάση προτίθενται να κρατήσουν προς τα μέλη του πληρώματος. Αν, δηλαδή--όπως φοβούνται κάποιοι αναλυτές- θα προσπαθήσουν να τα χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες, ή θα αφήσουν τελικά τους ναυτικούς να επιστρέψουν στην Ιταλία.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...