ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ & ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ

tarahtiko

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Ο νέος «οδικός χάρτης» Mετά το Πάσχα η λυπητερή





Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα µέτρα των 26 δισ. ευρώ για το 2012-15 θα εξειδικευθούν µετά τις γιορτές


Μία είδηση, δύο διαψεύσεις και αρκετή γκρίνια για τις αποκρατικοποιήσεις σηµάδεψαν την πολυαναµενόµενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, στη διάρκεια του οποίου ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» για την πορεία της χώρας τα επόµενα χρόνια. Πάντως φρόντισε να κάνει σαφές ότι η οικονοµική κατάσταση παραµένει πολύ δύσκολη. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ το απόγευµα, είπε ότι «συγκεκριµένη ηµεροµηνία εξόδου από την κρίση δεν υπάρχει» και πως «είναι στο χέρι όλων µας αν αυτό θα είναι νωρίτερα ή αργότερα».

Η είδηση που έδωσε ο κ. Παπανδρέου είναι ότι τα µέτρα τα οποία θα αποφέρουν 26 δισ. ευρώ το διάστηµα 2012-15 (το περίφηµο µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα σταθερότητας) θα εξειδικευθούν το επόµενο διάστηµα, και πάντως µετά το Πάσχα, ώστε το πρόγραµµα να κατατεθεί στη Βουλή, στο πλαίσιο του χρονοδιαγράµµατος, δηλαδή ώς τις 15 Μαΐου.

Οι διαψεύσεις αφορούν δύο σκέλη:

*Το ένα είναι οι πρόωρες εκλογές.

Οπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το έργο της και θα κριθεί από αυτό στο τέλος της θητείας της.

*Το δεύτερο αφορά την αναδιάρθρωση. Οπως σηµείωσε χαρακτηριστικά, το πρόβληµα (της χώρας) θα λυθεί σε βάθος όχι αν αναδιαρθρώσουµε το χρέος αλλά όταν αναδιαρθρώσουµε τη χώρα.

Η πολύωρη συζήτηση πάντως που άνοιξε µε οµιλία του Πρωθυπουργού χαρακτηρίστηκε από σηµαντικές παρεµβάσεις, αλλά και κόντρες υπουργών, ειδικά για τις αποκρατικοποιήσεις κρίσιµων τοµέων της ελληνικής οικονοµίας. Η µεγάλη κόντρα έγινε στον τοµέα της ενέργειας, µε κορυφαίους υπουργούς να αντιδρούν στην πλήρη αποκρατικοποίηση της ∆ΕΗ αλλά και της ΕΥ∆ΑΠ. Οπως έγινε γνωστό, αντέδρασαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, οι οποίοι ζήτησαν να διατηρήσει το ελληνικό ∆ηµόσιο τον στρατηγικό έλεγχο επί κρίσιµων ∆ΕΚΟ, σε αντίθεση µε την προτεινόµενη διατήρηση του ελέγχου µόνο του 34% σε ∆ΕΗ και ΕΥ∆ΑΠ.

Ειδικά για το θέµα της ΕΥ∆ΑΠ, ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αντέδρασε έντονα όταν ο Χρ.

Παπουτσής χαρακτήρισε στρατηγικό λάθος να δοθεί η διαχείριση των νερών σε τρίτους. «Πού το είδες αυτό, δεν υπάρχει πουθενά», φέρεται να είπε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος σηµείωσε επίσης ότι τίποτα δεν ξεπουλιέται και πως το ∆ηµόσιο διατηρεί τον έλεγχο στις ∆ΕΚΟ. Σύµφωνα µε τα όσα έγιναν γνωστά, ο υπουργός Εθνικής Αµυνας Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε σαφείς αιχµές για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε τα θέµατα της οικονοµίας ώς τώρα, υποστήριξε ότι πρέπει εκείνη να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και σηµείωσε µε έµφαση «πρέπει να πούµε την αλήθεια στους πολίτες»...

Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη αµφισβήτησε βασικές παραδοχές της οικονοµικήςπολιτικής, όπως, για παράδειγµα, ότι η ύφεση το 2011 θα είναι 3%. «Θα είναι πολύ πάνω, θα ξεπεράσει το 4%, και είναι λάθος να υποστηρίζουµε οτιδήποτε διαφορετικό», σηµείωσε.

Η υπουργός Παιδείας Αννα ∆ιαµαντοπούλου ζήτησε οι εξαγγελίες, για να γίνουν αποδεκτές από τους πολίτες, να έχουν ένα στοιχείο αυτοκριτικής για το τι δεν πήγε καλά κατά τον σχεδιασµό και την εκτέλεση των προηγούµενων µέτρων, όπως, για παράδειγµα, γιατί η οικονοµία βρίσκεται αντιµέτωπη µε τέτοια ύφεση.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης υποστήριξε ότι εκείνο που χρειάζεται η χώρα τώρα δεν είναι ένα µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα δηµοσιονοµικής στρατηγικής µόνο, αλλά ένα ευρύτερο πρόγραµµα ανασυγκρότησης της χώρας που να ενσωµατώνεται σε δοµές ανάπτυξης και θεσµών, και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πάρει µια κουδούνα και µε τις αποφάσεις του να σηµάνει συναγερµό.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι µετά την παρουσίαση από τον κ. Παπανδρέου του «οδικού χάρτη» έγινε µια επανεκκίνηση του κυβερνητικού έργου, που είναι και πολιτική επανεκκίνηση, και πρόσθεσε ότι τώρα το µπαλάκι είναι στην αντιπολίτευση. Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι διαφωνεί µε την αναλογία 1 προσλαµβανόµενος προς 5 αποχωρούντες από το ∆ηµόσιο και ζήτησε να επιβληθεί πλήρης απαγόρευση προσλήψεων και τα κενά να καλυφθούν µε ανακύκλωση του υφιστάµενου προσωπικού. Εν τω µεταξύ, στην οµιλία του ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το 2011 θα συνεχιστεί η προσπάθεια µείωσης του ελλείµµατος, ενώ ανέφερε ότι δηµιουργείται ένα κράτος που θα µπορεί να χρηµατοδοτείται µε τις δικές του δυνάµεις, και επιτέθηκε σε όσους εισηγούνται δήθεν άλλους δρόµους: «Ο δρόµος που ελαφρά τη καρδία προτείνουν κάποιοι είναι ο δρόµος της πτώχευσης (...), θέλει κόπο, χρόνο και υποµονή αυτή η πορεία και σύγκρουση µε όσους δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα».

Και πρόσθεσε µε έµφαση: «Ακόµα κι αν σήµερα µε ένα µαγικό ραβδί το χρέος µηδενιζόταν αλλά δεν άλλαζε τίποτα στη χώρα µας, θα ήταν θέµα ελάχιστων ετών να δηµιουργηθεί πάλι τεράστιο χρέος».

Υποστήριξε ακόµη ότι«το χρέος δεν γεννήθηκε από µόνο του. Ξοδεύουµε περισσότερο απ’ ό,τι έχουµε. Το χρέος θ’ αντιµετωπιστεί όταν θ’ αλλάξουµε τις πολιτικές που µας έφεραν έως εδώ».

Για άλλη µία φορά ο κ. Παπανδρέου εµφανίστηκε αισιόδοξος για τη συνέχεια: «Μπορούµε να τα καταφέρουµε (...), δίνουµε τη µάχη παρά τα εµπόδια από εκείνους που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στη χώρα µας (...), στη λογική της φυγοµαχίας απαντάµε “αλλαγές και αποφάσεις τώρα”».

Οξύτατη ήταν η αντίδραση της Ν.∆. στην οµιλία του Πρωθυπουργού. «Φοβήθηκε να πει ποια είναι τα νέα, επώδυνα µέτρα που σχεδιάζει και µετέθεσε την ανακοίνωσή τους για µετά το Πάσχα. ∆εν είναι τυχαίο που επέλεξε την επέτειο της βύθισης του “Τιτανικού” γι’ αυτήν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου. Προφανώς αισθάνεται ότι η κυβέρνησή του βυθίζεται...», σχολίασε ο εκπρόσωπος του κόµµατος Γιάννης Μιχελάκης.

Εντονη διάψευση για εκλογές αλλά και για αναδιάρθρωση – Γκρίνια για τις αποκρατικοποιήσεις

Γιώργος: «Ακόµα κι αν σήµερα µε ένα µαγικό ραβδί το χρέος µηδενιζόταν αλλά δεν άλλαζε τίποτα στη χώρα µας, θα ήταν θέµα ελάχιστων ετών να δηµιουργηθεί και πάλι. Το χρέος δεν γεννήθηκε από µόνο του.
Ξοδεύουµε περισσότερο απ’ ό,τι έχουµε»


Σε τέσσερις πυλώνες το εθνικό σχέδιο

Στην οµιλία του ο πρωθυπουργός Γιώργος παπανδρέου, παρουσιάζοντας το εθνικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ανέφερε ότι αυτό στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες. τους ακόλουθους:

n το δηµοσιονοµικό νοικοκύρεµα n το ∆ηµόσιο ως εργαλείο στην υπηρεσία του πολίτη n την ανάπτυξη n το αποτελεσµατικό κοινωνικό κράτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...