ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ & ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ

tarahtiko

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Ο Έλληνας μετανάστης!


Η μετανάστευση έχει βαθιές ρίζες και είναι τόσο παλιά όσο και οι ρίζες του ελληνισμού. Ο Έλληνας ήταν αιώνιος μετανάστης. Δεν υπάρχει περίοδος μέσα στην ελληνική ιστορία που να μην έχουμε μεταναστεύσεις ελλήνων.

            Ξεκινούσαν για να ιδρύσουν αποικίες για λόγους πολιτικούς σε τόπους προσιτούς ή να πορευθούν όπου υπήρχε ζήτηση εργατικών χεριών. Η μετανάστευση αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα το οποίο πήρε διαστάσεις το 1890 που άρχισε να κορυφώνεται το πρώτο μαζικό μεταναστευτικό ρεύμα. Συνεχίζεται την εικοσαετία 1900-1920 οπότε υπολογίζεται ότι μετανάστευσαν 470.000 άτομα προς Αμερική. Τη μεταπολεμική περίοδο η μετανάστευση συνεχίζεται με κορύφωση στο διάστημα 1950-1970. Τότε έφυγαν κυρίως αγρότες, άνεργοι νέοι, άνθρωποι αγράμματοι από την επαρχία.
            Σήμερα τα άτομα που μεταναστεύουν είναι κυρίως νέοι 25-35 ετών που οι περισσότεροι έχουν σπουδάσει αλλά η γενέτειρα χώρα τους δεν μπορεί να τους ενσωματώσει στην αγορά εργασίας. Η ζωή των ελλήνων στην ξενιτιά είναι στερημένη γιατί ο σκοπός τους είναι να εξοικονομήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα. Νιώθουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Η κοινωνική διάσταση της ξενιτιάς και η μοναξιά του μετανάστη εμφανίζεται όταν κανείς έχει συνείδηση του ότι είναι ξένος. Κρατούν βαθιά μέσα τους μια ιδέα που πονάει και αυτή είναι ότι δεν ξέρουν αν μια μέρα θα επιστρέψουν στον τόπο τους. Αυτό το γλυκόπικρο συναίσθημα που οι έλληνες ονομάζουν νόστο, είναι ένα συναίσθημα που σε κάνει να μην είσαι πουθενά.
            Οι έλληνες μετανάστες αποτελούσαν μια εθνική μειονότητα στις χώρες που πήγαν, μέσα σε ένα πολυεθνικό σύνολο ανθρώπων. Για αυτό δημιουργείται η ανάγκη οργάνωσης της ομογένειας να είναι ενωμένη για να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες. Δημιουργούνται οι πρώτοι ελληνικοί σύλλογοι για να έχουν το δικαίωμα της διεκδίκησης για τη φυσική και κοινωνική τους ύπαρξη, να εκφραστούν πνευματικά, κοινωνικά, πολιτικά και αστικά. Υπάρχει ο ομογενειακός τύπος με την εφημερίδα «Εθνικός Κύρης» καθώς και τηλεοπτικός σταθμός ο οποίος μεταλαμπαδεύει τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας. Προβάλλει υλικό για τον τουρισμό, ανταλλαγή απόψεων με άλλα κράτη, και παρέχει σεμινάρια και υποτροφίες σε νέους ομογενείς.
            Το ελληνικό κράτος έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού. Ειδική επιτροπή απόδημου ελληνισμού στο τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής των Ελλήνων για θέματα ομογένειας. Η ΕΡΤ για να ενώσει τηλεοπτικά τις «2 Ελλάδες» έχει δημιουργήσει δύο κανάλια ενημέρωσης, την ERT WORLD και την ERA 5 για τον απόδημο ελληνισμό, με θέματα ουσίας, όπως γλωσσικά, πολιτιστικά, φιλοσοφικά, και φιλοδοξεί τη δημιουργία εκπομπών προκειμένου τα ομογενειακά κανάλια να γίνουν τροφοδότες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
            Σήμερα 3.500 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι διδάσκουν στα πανεπιστήμια της Αμερικής, ένεκα τούτου χρειάζονται περαιτέρω σκέψεις και είναι ανάγκη να δοθούν ερείσματα και προοπτικές ώστε οι μορφωμένοι και εκπαιδευμένοι άνθρωποι να παραμείνουν στην ίδια την πατρίδα. Γιατί η Ελλάδα έχει γίνει στα χρόνια που ζούμε τόπος υποδοχής μεταναστών από τις βαλκανικές χώρες και τις πρώην ανατολικές χώρες. Η τύχη μας είναι αλληλένδετη με τους ομογενείς μας. Δεν ξεχνάμε ότι έχουμε μια ιστορία, μια γλώσσα, μια καρδιά, ότι γεννηθήκαμε έλληνες και χωρίς αυτούς η Ελλάδα θα είναι ακρωτηριασμένη. 
http://tarahtiko.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...