ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ & ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ

tarahtiko

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Η Μεσόγειος φλέγεται στον πυρετό του πετρελαίου


Πώς έλεγαν παλιά για τον πυρετό του χρυσού; Κάπως έτσι. Το περιμέναμε εδώ και αρκετές δεκαετίες, από τότε που κέρδισε (ή τον άφησαν να κερδίσει) την εξουσία ο Γκαντάφι. Απλώς περίμεναν το πλήρωμα του χρόνου (το αμετάφραστο timing) για να δράσουν οι Μεγάλες Πλανητικές Δυνάμεις, οι αχόρταγες για φτηνά ενεργειακά αποθέματα. Τον είχαν στο μούσκιο, που λένε, και απλώς περίμεναν. Αργά αλλά σταθερά, χάλαγαν την εικόνα του. Τι παράφρονα τον είπαν, τι αλαζόνα, τι εκκεντρικό, τι γερασμένο με χαμένα τα λογικά... Ολα αυτά τα επίθετα όμως ήταν χωρίς αποτέλεσμα, δεν έβρισκαν στόχο στους λαούς του κόσμου, αντίθετα μεγάλωναν τη γοητεία που ασκούσε, ως ο τελευταίος των πραγματικά μεγάλων προσωπικοτήτων του περασμένου αιώνα. Βρήκαν λοιπόν την αχίλλειο πτέρνα στην πολυφυλετική σύνθεση του ίδιου του λιβυκού λαού, καλλιέργησαν τις αντιθέσεις ποτίζοντας με μίσος και ανταγωνισμό, και περίμεναν να ανάψει το φυτίλι.


Ο Γκαντάφι κατόρθωσε να κάνει τις πολυάριθμες φυλές της αχανούς και (κατά το μεγαλύτερο ποσοστό) έρημης χώρας του να συνυπάρξουν ειρηνικά για πάνω από σαράντα χρόνια. Πώς; Με την ανιδιοτελή του αφοσίωση (ή μεγαλοθυμία ή και με σκοπό να κάμψει αντιδράσεις, πιστός πάντως) στο συμφέρον της πατρίδας του, δεν διεκδίκησε για τη δική του φυλή προνόμια και ανώτερα διοικητικά πόστα, αυτά τα άφησε για την πολυπληθέστερη φυλή των Γουαρφάλα. Στους δικούς του φυλετικούς πατριώτες έδωσε τα όπλα, καθώς άφησε όπλα και στην τρίτη σε αριθμό φυλή των Μακάρχα. Οι Γουαρφάλα είχαν τους στρατιωτικούς διοικητές, αλλά οχι και τους περισσότερους στρατιώτες. Οι Γουαρφάλα είχαν τα περισσότερα διοικητικά πόστα και αυτό τους έφερνε σε επαφή με τα λεγόμενα "ξένα συμφέροντα", με περισσότερο χρήμα και, συνεπακόλουθα, με τη διαφθορά. Οπως γνωρίζουμε καλά και από τη δική μας περίπτωση, όποιος έχει τα πολλά ζητά ακόμα περισσότερα και αυτό μάλλον το ανθρώπινο χαρακτηριστικό έσπρωξε τους καλοζωϊσμένους Γουαρφάλα να εξεγερθούν. Τί σόι εξέγερση είναι αυτή, αφήνω να το σκεφτείτε μόνοι σας, αγαπημένοι/ες μου αναγνώστες/τριες.

Να εξεγείρεται ο φτωχός και πεινασμένος και καταφρονεμένος (κατά Φιοντόρ) το καταλαβαίνω, αλλά να εξεγείρεται ο πλούσιος εξουσιαστής για περισσότερο χρήμα και εξουσία, δεν το χωράει ο νους μου λέμε.

Σκέφτομαι τα πρόσφατα πηγαινέλα του Γκαντάφι σε ευρώπες και αμερικές και δεν ξέρω ποια εξήγηση να δώσω. Πήγαινε στολισμένος με τις χρωματιστές του κελεμπίες και τη ζηλευτή φρουρά του κι έμπαινε στο μάτι των γραββατωμένων χαρτογιακάδων και ποιος ξέρει τί του ζήταγαν και τί δεν τους έδινε... Γιατί, αν τους έδινε, θα ήταν όλα μέλι γάλα και δεν θα ισοπέδωναν -τώρα δα που γράφω αυτό το σημείωμα- οι αμερικανικοί πύραυλοι την έρμη την Τρίπολη.

Ακουσα και τον πρωθυπουργό μας να λέει ότι ο Γκαντάφι εξόντωνε το λαό της χώρας του και σκέφτηκα ότι μάλλον έχουμε παρανοήσει το ρήμα εξοντώνω, γιατί και με λειψές παροχές -π.χ. μισθούς και συντάξεις πείνας, ανεργία, ανασφάλεια, περιορισμένες παροχές υγείας και υποβαθμισμένη πρόσβαση στη μόρφωση- εξοντώνεται ένας λαός και μάλιστα πιο αποτελεσματικά.. σε μια ένοπλη αναμέτρηση μπορεί να γλιτώσει κάποιος ενώ από την πείνα δεν ξεφεύγει κανείς. Και ο Σαντάμ ο μακαρίτης εξόντωνε, αλλά οι σωτήρες του Ιράκ ισοπέδωσαν τη χώρα, κατέστρεψαν θησαυρούς πολιτισμού, εξανδραπόδισαν τους πολίτες, δεν εξόντωσαν απλώς και μόνο.

Θα δώσει η χώρα μας, λέει, υποστήριξη, λέει, αλλά η χώρα είναι και δικός μου τόπος και μάλιστα ποτισμένος με το αίμα των προγόνων μου και δεν το βρίσκω σωστό και πρέπον, που λένε, να δώσουμε παρόμοιες "διευκολύνσεις". Ακόμα κι αν το πάρουμε στενά συμφεροντολογικά το θέμα, δεν μας συμφέρει να γίνει η Μεσόγειος μια θάλασσα μίσους και πολέμων.

Πρώτη φορά που βγάζω το καπέλο στην κυρία Μέρκελ, που αρνήθηκε να εμπλακεί. Μήπως δεν κατάλαβα καλά; Ακόμα και ο ιταλός εμπλέκεται, παρά τις υποχρεώσεις και όσα έχει υπογράψει η χώρα του με τη Λιβύη, αλλά από αυτό το ανθρωπάριο δεν περίμενα και τίποτα καλύτερο.

Θα πει κανείς πως εμάς μας βολεύει αυτή η κατάσταση, πως θα ανυψωθούμε στα μάτια των "φίλων" μας και θα μας δώσουν λεφτά -δανεικά, βεβαίως- και θα κατέβουν τα σπρεντς και τα επιτόκια και θα ανοίξουν διάπλατα τις αγκάλες τους οι αγορές να μας ξαναδεχτούν και και και... Αλλά αυτά τα βλέπω σαν όνειρα θερινής νυκτός, γιατί δεν υπάρχουν εχέγγυα, δεν υπάρχει προηγούμενο συνεπούς συμπεριφοράς ενός μεγάλου προς ένα μικρό κράτος, και μάλιστα ένα μικρό κράτος σαν το δικό μας, που έχει χάσει την εθνική του κυριαρχία και ίσως να κινδυνεύει και η εδαφική του ακεραιότητα.
__________________________
ΣΗΜ.1. Καταπώς φαίνεται, όλα ξεκίνησαν μετα την παύση του υπουργού Εσωτερικών Άμπντελ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπίντι. Τι λέγαμε; Φανταστείτε, δηλαδή, να απολυθεί π.χ. ο κ. Βενιζέλος, που δεν ανήκει και σε διαφορετική φυλή -Θού Κύριε!
ΣΗΜ.2. Για να μην έχουμε αυταπάτες:
H Γερμανία θα συνδράμει έμμεσα στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης αναλαμβάνοντας ενεργότερο ρόλο στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Η γερμανική προσφορά αφορά στα αναγνωριστικά AWACS, προκειμένου να μεταφερθούν τα αμερικανικά πληρώματα στη Μεσόγειο. Επίσης, σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, η Γερμανία θέτει τις αμερικανικές βάσεις που υπάρχουν στο έδαφός της στην υπηρεσία των επιχειρήσεων στη Λιβύη.
"Η Γερμανία είχε ενστάσεις για σημεία της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας", είπε η κ. Μέρκελ, "αλλά τώρα η απόφαση ισχύει και θέλουμε να υλοποιηθεί με επιτυχία"

rodiat7.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...