ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ & ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ

tarahtiko

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Πώς αναγνωρίζουμε το χαλασμένο κρασί;


Το δείπνο είναι υπέροχο, η ατμόσφαιρα μαγευτική, αλλά το κρασί... δεν πίνεται. Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι χαλασμένο ή απλώς έχει άσχημη γεύση;

Έχει συμβεί σε πολλούς να παραγγείλουν ένα κρασί κι ενώ όλα τα άλλα στο γεύμα «δένουν» καταπληκτικά, το κρασί να τα καταστρέφει όλα. Οι περισσότεροι όμως, δεν μπορούν να καταλάβουν αν πρόκειται πραγματικά για ένα χαλασμένο κρασί ή για ένα κρασί που δεν έχει καλή γεύση.

Οι παρακάτω οδηγίες προς... ναυτιλομένους θα σας βοηθήσουν να σιγουρευτείτε ότι είναι χαλασμένο, προκειμένου να μπορέσετε το επιστρέψετε, χωρίς να φοβάστε μην φανείτε «άσχετοι».
Εμφάνιση: κοιτάξτε το προσεκτικά
Διαύγεια: Το κρασί πρέπει να είναι διαυγές και καθαρό. Αν είναι θαμπό, είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε βακτήρια. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να υπάρχει κατακάθι -το οποίο είναι φυσιολογικό- και δεν αποτελεί ένδειξη της ποιότητας του κρασιού. Καλό είναι όμως, αν το κρασί είναι θαμπό να το επιστρέφετε.
Χρώμα: Το χρώμα του κρασιού αντανακλά την περίοδο ωρίμανσής του. Το οξειδωμένο κρασί, δηλαδή αυτό που έχει εκτεθεί στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει καφέ-κόκκινες αποχρώσεις και καφέ-πορτοκαλί αν είναι λευκό, ενώ συνήθως είναι άγευστο.
Φελός: Αν διαπιστώσετε ότι ο φελός είναι ραγισμένος ή έχει περάσει απ’ αυτόν κρασί, τότε το πιθανότερο είναι το περιεχόμενο να έχει χαλάσει.
Tip: Μερικές φορές μπορεί να παρατηρήσετε κάποιους καθαρούς κρυστάλλους που μοιάζουν με ζάχαρη στο μπουκάλι ή το ποτήρι που περιέχει κρασί. Πρόκειται για τρυγικά άλατα, τα οποία δημιουργούνται όταν το κρασί αποθηκευτεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αυτά τα σωματίδια δεν είναι τίποτα το ανησυχητικό και μπορείτε να τα πιείτε άφοβα, ενώ μάλιστα θεωρείται ότι όταν υπάρχουν, το μπουκάλι είναι καλής ποιότητας.
Οσμή: μυρίστε το με προσοχή
Εκτός της μυρωδιάς του μπουκαλιού και του φελού, ελέγξτε άλλα 3 σημεία που μπορεί να υποδηλώνουν ξινισμένο κρασί.
Μυρωδιά μούχλας: Σε αυτή την περίπτωση μυρίζει σαν μπαγιάτικα μανιτάρια ή νωπό χώμα. Αυτή η μυρωδιά προκαλείται από την τριχλωροανισόλη (TCA) σε ένα ξινισμένο κρασί και μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη μετά την επαφή του με τον αέρα.
Μυρωδιά ξιδιού ή σέρι: Αποτελεί ένδειξη υψηλού επιπέδου πτητικής οξύτητας και οξείδωσης.
Μυρωδιά χαλασμένου αβγού: Προκαλείται από υπερβολική ποσότητα σουλφιδίου υδρογόνου, που δημιουργείται κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Μπορεί η οσμή να είναι δυσάρεστη, αλλά το κρασί πίνεται, ενώ υπάρχει και μια παραδοσιακή συνταγή αντιμετώπισης του φαινομένου: ρίξτε ένα χάλκινο νόμισμα μέσα στο κρασί για να «πάρει» τις οσμές.
Tip: Συχνά, το κρασί μυρίζει επίσης σαν καμμένο σπίρτο, μόλις ανοιχτεί. Αυτή η μυρωδιά προέρχεται από το διοξείδιο του θείου, το οποίο προστίθεται στη διαδικασία εμφιάλωσης, προκειμένου να διατηρηθεί το κρασί φρέσκο. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχήσετε, ούτε να επιστρέψετε το κρασί, αφού η μυρωδιά θα φύγει μέσα σε λίγα λεπτά.
xsefoto
Γεύση: πιείτε μια γουλιά
Το αλλοιωμένο κρασί έχει γεύση ξιδιού ή σέρι. Μια γουλιά θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν το κρασί αυτό πρέπει να το... γυρίσετε πίσω.
Tip: Η όσφρηση και η γεύση δεν θα σας αφήσουν ποτέ αμφιβολία για την ποιότητα του κρασιού και μην ξεχνάτε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, 1 στα 30 μπουκάλια κρασιού τα τελευταία 10 χρόνια, κρίνονται χαλασμένα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η αναλογία μπορεί να φτάνει και το 1 στα 10. Γι’ αυτό, αν έχετε την παραμικρή υποψία, επιστρέψτε το.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...