ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ & ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ

tarahtiko

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Ζει σε καλύβα και γράφει σε blog


ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ-ESPRESSO

Βρήκε το θάρρος και κατήγγειλε τη διαφθορά των συναδέλφων του. Η ιστορία του έγινε βιβλίο και ταινία που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο. Ο Φρανκ Σέρπικο, ο αδιάφθορος αστυνομικός του τμήματος της Νέας Υόρκης που ρίσκαρε τη ζωή του, σαράντα χρόνια μετά ζει σαν ερημίτης σε μια καλύβα από κορμούς δέντρων, όπου γράφει τις αναμνήσεις του και μιλάει για ζεν και βουδισμό.



Στην άνω κοιλάδα του ποταμού Χάτσον, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, εκεί όπου το νερό του ποταμού είναι ακόμα καθαρό, ζει ο Φρανκ Σέρπικο, ένας 75χρονος άνδρας στο κρανίο του οποίου βρίσκονται ακόμη ......... θραύσματα από τα βλήματα που έσκασαν στο πρόσωπό του το 1971. Ο πρώην αστυνομικός με τα γκρίζα, μακριά μαλλιά ζει εκεί με το «κορίτσι» του, όπως αποκαλεί την 50χρονη σύντροφό του.

Ομως, ακόμη και σήμερα έχει εφιάλτες. Δεν κρύβει ότι πολλές φορές, όταν ανοίγει την πόρτα της καλύβας του, νομίζει ότι βλέπει μια κάννη όπλου που τον πυροβολεί στο πρόσωπο. Ο Σέρπικο με το τσαλακωμένο από τις ρυτίδες πρόσωπο προσπαθεί να βρει την ησυχία, αλλά δεν τα καταφέρνει. Δεν μπορεί να ξεχάσει αυτό που του συνέβη τον Φεβρουάριο του 1971.

Το ματοκύλισμα

Νιώθει ότι πέφτει και πάλι στο πλατύσκαλο σπιτιού στο Μπρούκλιν, όπου είχε μπει για να σταματήσει την ανταλλαγή δέκα κιλών ηρωίνης, με το πρόσωπο πλημμυρισμένο στο αίμα ύστερα από τις σφαίρες που δέχθηκε. Βλέπει και πάλι μπροστά του τους συναδέλφους του να παραμένουν θεατές της αγωνίας του. Κανείς τους δεν ειδοποίησε το κέντρο μέσω του φορητού ραδιοτηλεφώνου για το περιστατικό. Δεν ακούστηκε ο «Κώδικας 10-13», που σημαίνει «πράκτορας στο έδαφος τραυματισμένος», για να έρθει ασθενοφόρο. Ο Σέρπικο έπρεπε να πεθάνει, αφού οι διεφθαρμένοι συνάδελφοί του γνώριζαν ότι είχε αποφασίσει να σταματήσει τη διαφθορά. Στα μάτια του ήρωα αστυνομικού εμφανίζεται πάλι ο σωτήρας του, εκείνος ο γερο-Μεξικανός παράνομος μετανάστης που ζούσε εκεί κοντά και κάλεσε ασθενοφόρο σώζοντάς του τη ζωή.

Μυστικός πράκτωρ

Ο Φρανκ Σέρπικο, όταν ήταν μικρό παιδί, έπαιζε στο γκέτο των Ιταλών στις φτωχογειτονιές της Νέας Υόρκης και ονειρευόταν να γίνει αστυνομικός. Και όταν σε ηλικία είκοσι ετών μπήκε στη Σχολή Αστυνομίας, ένιωσε πανευτυχής. Το 1959 που πήρε το σήμα του αστυνομικού, νόμιζε ότι θα βοηθούσε στη μείωση της εγκληματικότητας και θα «καθάριζε» τη γενέτειρά του από διακινητές ναρκωτικών, γκάγκστερ και μαστροπούς.

Γρήγορα προήχθη σε μυστικό πράκτορα (οι μεταμφιέσεις του προκειμένου να συλλάβει τους κακοποιούς άφησαν εποχή), οι επιτυχίες του όμως ενόχλησαν πολλούς συναδέλφους του στο τμήμα όπου υπηρετούσε, οι οποίοι χρηματίζονταν από τον υπόκοσμο για να κάνουν τα στραβά μάτια ή για να ειδοποιούν τους γκάνγκστερ πριν από τις εφόδους της αστυνομίας.

Διεφθαρμένοι

Ο Φρανκ Σέρπικο τους είχε εντοπίσει και μάλιστα τους είχε χωρίσει σε δύο κατηγορίες: τους «χορτοφάγους» (αυτοί που αρκούνταν σε λίγα χαρτονομίσματα και με δωρεάν γεύματα σε εστιατόρια έκαναν τα στραβά μάτια, αν και γνώριζαν ότι στο πίσω δωμάτιο παιζόταν τζόγος) και τους «κρεατοφάγους» (τους άπληστους που πρόσφεραν ακριβά την προστασία τους παίρνοντας εκατοντάδες ή και χιλιάδες δολάρια μίζα).

Μετά τον τραυματισμό του, για τον οποίο παραμένουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα, ο Σέρπικο παρασημοφορήθηκε, προήχθη σε πράκτορα και βγήκε σε τιμητική σύνταξη. Πέντε χρόνια αργότερα, μετανάστευσε στην Ελβετία, γιατί ήθελε να πάει όσο πιο μακριά γινόταν από τη Νέα Υόρκη, όμως η νοσταλγία τον έφερε χρόνια μετά και πάλι πίσω.

Blog-άρει...

Ο Φρανκ Σέρπικο σήμερα «γκρινιάζει» από το blog του και προτιμάει να συζητάει με τους φαν του για την κινεζική ιατρική, τα φαρμακευτικά βότανα, το σιάτσου, το ζεν, την έθνικ μουσική της Αφρικής, που νιώθει ότι τα ταμπούρλα της δίνουν ρυθμό και ζεσταίνουν την καρδιά του. Επίσης, γράφει τα απομνημονεύματά του «πριν να είναι αργά», όπως λέει χαρακτηριστικά. Οσο για την αστυνομία; Δηλώνει ότι ίσως να είναι λιγότερο διεφθαρμένη, αν και απ’ όσα βλέπει στην τηλεόραση μερικοί αστυνομικοί φέρονται πιο βάναυσα από παλιά.

ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ο Φρανκ Σέρπικο γεννήθηκε στο Μπρούκλιν το 1936 από γονείς Ιταλούς μετανάστες. Στα δεκαοκτώ του κατετάγη στον Στρατό και υπηρέτησε για δύο χρόνια στην Κορέα. Το 1959, σε ηλικία είκοσι τριών ετών μπήκε στο Σώμα της Αστυνομίας και μετά την αποφοίτηση αποσπάστηκε στο τμήμα της Νέας Υόρκης.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ KNAPP

Ανακαλύπτει και καταγγέλλει τη μεγάλη διαφθορά που υπάρχει ανάμεσα στους συναδέλφους του. Ο τότε δήμαρχος Νέας Υόρκης αναγκάζεται να αναθέσει στον δικαστή Whittmann Knapp να προεδρεύσει μιας ειδικής ανακριτικής επιτροπής.

Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ

Το Φεβρουάριο του 1971, στη διάρκεια μιας επιχείρησης ρουτίνας, ο Σέρπικο τραυματίζεται σοβαρά στο πρόσωπο από ένα πιστόλι. Δεν καταφέρνουν όμως να τον φοβίσουν. Λίγους μήνες μετά την ανάρρωσή του, παρουσιάζεται στην επιτροπή και καταθέτει.

ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΤΑΙΝΙΑ

Η ιστορία του γράφτηκε από τον Peter Maas και έγινε ένα βιβλίο best seller, στο οποίο το 1973 βασίστηκε το σενάριο της ταινίας «Σέρπικο». Σκηνοθέτης της, ο Σίντνεϊ Λιούμετ και πρωταγωνιστής ο Αλ Πατσίνο. Την εξαιρετική μουσική έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης. 


http://kalyterotera.blogspot.com/2010/02/blog.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...