ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ & ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ

tarahtiko

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Δ.Ν.Τ

ΔΑΝΙΣΜΟΣ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ. ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ - Θα πτωχεύσει η Ελλάδα;
Η απάντηση είναι κατηγορηματική: Μόνον τα πρόσωπα (νομικά ή φυσικά) πτωχεύουν (σύμφωνα με τη νομική έννοια του όρου). Τα κράτη δε πτωχεύουν.
Τα κράτη, όπως και τα πρόσωπα, μπορούν να χρεωκοπήσουν.
Χρεωκοπία συμβαίνει ότι κάποιο πρόσωπο, ή κάποιο κράτος δε μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη του τα οποία είναι απαιτητά σε δεδομένη χρονική στιγμή.
Η χώρα όντως, μπορεί να χρεωκοπήσει. Και αυτό επιχειρεί να προλάβει η Κυβέρνηση, καθώς πέρα από τις ρητορείες, δεν είναι ακόμη σαφής η πρόθεση ή ο τρόπος που θα "διασώσει" τη χώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση ή κράτη - μέλη της.

Εάν ένα Κράτος βρεθεί σε "απόγνωση" λόγω εμφανούς αδυναμίας εξεύρεσης λύσεων για την αποπληρωμή των χρεών του, κατευθύνεται στην τελευταία λύση που απομένει: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το ΔΝΤ εγγυάται την αποπληρωμή των χρεών της χώρας, με τον όρο ότι η χώρα αποδέχεται τα μέτρα που αυτό ορίζει. Και βεβαίως, τα μέτρα που ορίζει και επιβάλει το ΔΝΤ είναι σκληρά, απρόσωπα και συνήθως καταστροφικά για την Κυβέρνηση και την κοινωνία της χώρας που επεμβαίνει.

Συνεπώς, τεχνικά, ούτε να χρεωκοπήσει μπορεί μία Ελλάδα. Αφού, ακόμη και εάν δεν υπάρξει παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πράγμα που προφανώς αποκλείεται και μετά τις τοποθετήσεις των αρμοδίων της Ένωσης), τότε θα καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...